Měsíc a Jupiter aneb návštěva FTV Prima

Příjemný nedělní večer spojený s pozorováním Měsíce a Jupiteru si vybrala také redaktorka a kameraman televize Prima. Díky nim se snad do tajů nynější večerní oblohy mohli na chvilku ponořit i televizní diváci (záznam). Pro nás je příjemné, že se pozorování líbilo všem návštěvníkům a také fakt, že Jupiter i Měsíc zrovna nabízeli to nejlepší, co šlo.

Doplňující informace k reportáži najdete v článku na www.astro.cz.

Detail Měsíce, foto: Pavel Dostál

Snímek Měsíčního povrchu pořídil Pavel Dostál přes refraktor 150/2250 turnovské hvězdárny. Použitá kamerka byla DBK 31AU03.AS. Zpracováno v Registaxu 6. Největší kráter zalitý lávou je Archimédés, dva menší poblíž pak Aristillus a Autolycus, výrazné pohoří na snímku jsou pak měsíční Apeniny, okraj obřího kráteru Mare Imbrium.

4 komentářů k “Měsíc a Jupiter aneb návštěva FTV Prima”

  1. Antonín Hušek

    Pěkný obrázek, dalekohled na své stáří ukazuje dobře.

  2. martin.gembec

    Tondo pozor, na stejné montáži je i starý dalekohled 160/2200, ale ten druhý přes který jsme fotili je zapůjčený dalekohled 150/2250 a ten je opticky lepší.

  3. Antonín Hušek

    Tak to ano, ale někdy zkuste i ten starý možná překvapí.. Tonda.

  4. martin.gembec

    Zkoušeli jsme. Kresba není špatná, ale je měkčí a s odlesky. Uvažuje se o využití na projekci Slunce. Navíc vypadá krásně. Viz. v tom videu, nyní po rekonstrukci natřen na bílo.