Letní pozorovací noc v lomu

Příjemně teplou noc jsme i přes počáteční problémy s oblaky využili k provětrání naší techniky. Pozorovaly se jasnější i slabší komety, množství deep-sky objektů a urodila se i spousta fotografií. Následuje tedy vzpomínka na tuto pěknou letní noc.

skupinovka s dalekohledy
Zleva: MaG a fotosestava ED80/600 + pointer70/500 na CG5 GT Adv, Ladin a SW 254/1200, Aleš a Meade 405/1800, Vic a 400/2000, HoPi a 305/1500. Foto: MaG 

pozorovatelé pozorovatelé
Foto: Cassi

kometa Catalina kolem půlnoci
Kometa ztracená mezi hvězdami, to je C/2013 UQ4 (Catalina). Na snímku je pouze část pole ED80/600 s reduktorem Vixen 0,67x. 14x90s, ISO 800. Složeno na kometu (hvězdy jako čárky). Foto: MaG

otáčení hvězd kolem Polárky
Ukázka rotace hvězd kolem pólu. Foto: Cassi

NGC7000
Mlhovina Severní Amerika, NGC 7000, v Labuti. ED80/600 (f402mm), Canon 30Dmod, 9x240s, ISO800. Pointace Autoguiderem od MMyse na CG5 GT Adv. (Použity provizorní temné snímky). Foto: MaG

Perseus, Vozka a Plejády
Perseus, Vozka a Plejády. Foto: Cassi

vycházející Měsíc, Vozka a Býk
Vycházející Měsíc, souhvězdí Vozky a Býka. Foto: Cassi

pokus o hdr Měsíce
Pokus o HDR snímek srpku Měsíce s popelavým svitem, jak byl vidět přes dalekohled. Foto: MaG

E2 Jacques 50mm
Kometa C/2014 E2 (Jacques) se na snímku 50 mm objektivem jeví jen jako zelená mlhavá hvězdička. Je nad hvězdou El Nath, která je tou nejjasnější přibližně nad středem snímku. Oblohu už přezařoval Měsíc a svítalo, ale kometa byla těsně na hranici viditelnosti okem. Foto: Cassi

2014 E2 Jacques 23.7.2014
Kometa C/2014 E2 (Jacques) na snímku přes 8cm dalekohled jeví ohon o málo více než stupeň dlouhý. Jeho spatření okem bylo obtížné dokonce i 40cm dalekohledem a v triedru 20×80 prakticky nebyl spatřen. Zato kometa samotná je velmi snadným cílem. Canon 30Dmod, ED80/600 (f402 mm), 6x90s, ISO 800. Výřez ze snímku, zde širší pohled, negativní verze snímku. Foto: MaG

Cestou domů, kostelík, Venuše a Měsíc
Cestou domů jsem zastavil u kostelíku na Kořenově a vyfotil jej i s Měsícem a vycházející Venuší. Foto: MaG

Venuše-Merkur
Na posledním detailním snímku s cílem najít Merkur (neúspěšně) jsem doma Merkur našel těsně nad lesem. Foto: MaG

Letos jsme se poprvé do lomu chystali už na jaře, že tam uskutečníme tradiční Messiérův maraton. Bohužel sněhová nadílka na poslední chvíli naše plány zhatila, a tak jsme se do polských Jizerek dostali až nyní.

O půl magnitudy tmavší obloha, než jsme zvyklí z domova, vybízela k lovu na slabší objekty. Sám jsem se věnoval samozřejmě vlasaticím.

První ulovenou byla kometa C/2013 UQ4 (Catalina) uhánějící Pastýřem. Povedlo se mi ji najít zametáním kolem předpokládané pozice, ale čekal jsem ji výraznější. Je pravda, že obloha nebyla tou dobou ještě úplně tmavá a kometa je už dost difúzní. Sám bych ji tipoval spíš tak na 12 mag, zkrátka na triedr to už nebylo.

Když se vynadívali i ostatní, namířil jsem dobsona do Orla. Tam už delší dobu dlí stará známá C/2010 S1 (LINEAR). Na ní je zajímavé, že jsem ji poprvé pozoroval už před více než dvěma lety. Než se ale dostalo na dychtící kolegy, obloha se v těch místech zatáhla a bylo po kometě. Vrátili jsme se k ní ale ještě i později. Zatímco doma ze zahrady ji už ve čtyřstovce nevykoukám, tady byla snadnou kořistí. Při zvětšení 177× se jevila jako malá kruhová skvrnka s jasností kolem 13,5 mag.

Podobně na tom je i druhá „lineárka“ C/2011 J2 (LINEAR). Tu jsem lovil v dírách mezi mraky v Kasiopeji. Je prakticky stejně jasná jako její starší sestra a vůbec jsou si nyní dost podobné. Zvětšení kolem 200× na ni platilo. Pozoruju ji také už skoro rok a ještě se s ní neloučím.

Již delší dobu mám v plánu ulovit nějakou kometu (mimo 29P) při svém dalším návratu. V současné době se vrací nezapomenutelná 17P/Holmes. Kdo ji viděl v roce 2007, bude asi letos zklamaný. Žádný outburst se zatím nekoná. Zkoušel jsem ji tuto noc vyduchařit v souhvězdí Persea, ale nejprve byla ještě nízko a pak už bylo zase moc světlo. Nevzdávám to, ale přeci jen je zatím stále dost slabá.

Chuť jsem si vynahradil hned vzápětí. V Rybách nyní „plave“ nedávno objevená P/2014 L2 (NEOWISE). A hle, je vidět už i v našich malých přístrojích! Má rozhodně více než 14 mag, takže bočním pohledem byla trvale udržitelná. Zalogoval jsem si ji jako svoji 85. kometu.

Původně jsem chtěl pozorovat celkem osm komet, ale díky frontám u dalekohledu se na některé z nich už nedostalo. Nakonec jsem si nechal tu nejjasnější – C/2014 E2 (Jacques). Stačil na ni jen malý triedr 15×50 v době, kdy jenom vykukovala nad obzor mezi stromy. Vypadá nyní jako jasná kulovka. Když ale nakládáte zvětšení, tak se ne a ne rozpadnout na hvězdy, potvora. Okem jsem ji ale neviděl.

Zase se jednou vyplatilo vyjet si za tmou. Edelweissspitze to není, ale doma oblohu s aspoň 21,3 MSA mít nikdy nebudu…

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.