Večery s Jupiterem

Čtvrteční noc slibovala jasnou oblohu a navíc ještě Měsíc v novu. Původně jsem zamýšlel vyrazit na Jizerku na allnightera, ale představa, že mi po hodině namrzne sekundár u míchačky (16“ dobson), mě nakonec donutila plán přehodnotit. Když jsem navíc zjistil, jak je večer u Jupitera živo, padla volba na turnovskou hvězdárnu. A dobře jsem udělal, protože tak skvělý seeing dlouho nepamatuji.

Jupiter 19.2.2015 Aleš Majer

 

Dorazil jsem o půl deváté a po vystoupení z auta se rozkašlal ze zápachu zplodin hoření, jak lidé v okolních domcích topili. Možná právě to bylo příčinou dobrého seeingu. Nejprve jsem ještě vyhledal kometu Lovejoy starým Sometem 25×100 ve kterém vypadala, jakoby měla dvojité jádro, ale pohled 6“ refraktorem odhalil slabou hvězdu promítající se těsně vedle jádra. Obraz v dalekohledu byl velmi klidný, zkusil jsem jej namířit na Rigel a když jsem uzřel Rigel B na první pohled i při malém zvětšení, přišel na řadu tvrdší oříšek, a to Sirius B. Vyjmul jsem zenitové zrcátko a okulár vložil přes redukci přímo do okulárového výtahu po vzoru starých klasiků. Sirius při zvětšení 592× sice hrál všemi barvami, ale měl malý difrakční kotouček s pěknými soustřednými kruhy, mezi nimiž se Sirius B chvílemi objevoval a zase ztrácel. Pln očekávání jsem otočil tubus na Jupiter. Obraz byl i při zvětšeních kolem 300–400× absolutně stabilní a chvílemi se objevovala řada neuvěřitelných podrobností. Odpozoroval jsem zákryt měsíčků Io a Europa a pak už sledoval, jak se blíží GRS ke středu. Namířil jsem na Jupiter i 11“ SCT s binohlavou, u kterého jsem vydržel sedět také desítky minut. Jemnou strukturu oblačných pásů, která chvílemi vystupovala, jsem ale na kresbě zachytit nedokázal.

Venuše, Mars a Měsíc 20.2.2015 Aleš Majer

Páteční večer nabídl po setmění pěkné seskupení srpku Měsíce, Venuše a Marsu nad západem, které jsem vyfotografoval z Jablonce. Všechny objekty i s prolétajícím letadlem se pěkně vešly do zorného pole Zeissova Sonaru 4/300 na FF těle Canon. Pak jsem opětovně vyrazil na hvězdárnu, kde jsem měl objednané zájemce o pozorování. Sledovali jsme kometu Lovejoy u planetární mlhoviny M76, ale hlavně Jupiter. Seeing byl trochu horší než předchozího večera, přesto se i laikům podařilo vykoukat mizející GRS a další podrobnosti na kotoučku planety. I když se úhlový průměr Jupiteru bude pomalu zmenšovat, myslím, že pár pěkných pozorování v následujících týdnech ještě zažijeme.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.