Pluto a jiné zážitky z Jizerek

Kdo by se nechtěl podívat na cíl sondy New Horizons právě, když tam sonda proletěla? Pluto je však poměrně nízko, jen necelých 19 stupňů nad jihem v kulminaci. To velmi znevýhodňuje vizuální pozorovatele. Ačkoli obloha byla velmi tmavá (zenit 21,30 MSA) a k dispozici byly dobsny 30 + 40 cm, nebylo lehké si uvědomit, která z těch mnoha hvězdiček je ona transneptunická oběžnice. Mnohem snazší úlohu má fotograf, stačí vám jen osmicentimetrový dalekohled a asi minutová expozice. Jedna hvězda pak mezi ostatními přebývá. A když jsem pořídil dva snímky s odstupem 2,5 hodiny? Nade vší pochybnost, Pluto se mezi hvězdami pohybuje.

Pluto za 2,5h

K výše uvedené animaci. První snímek je z 17. 7. 2015 v 0:25 SELČ, kdy Pluto kulminoval, druhý z 2:45, kdy už byl jen 11° nad jihozápadem. Trochu se to tedy na kvalitě druhé fotky podepsalo. Technika: Canon 30Dmod, Celestron ED80/600, reduktor Vixen 0,67× (ohnisko 402 mm), montáž CG5 GT Adv, délka expozic 90 sekund, ISO 1600.

Níže je vidět větší část fotografovaného pole. Pluto se nyní dobře hledá díky jasným hvězdám nad „čajovou konvicí“ souhvězdí Střelce (prý tzv. čajová lžička). Hvězdy zéta 1 a 2 mají 3,5 resp. 5 mag. Pluto má 14,3 mag.

Pluto - ořez ze snímku

Tyto snímky nebylo obtížné pořídit, Pluto se dobře hledá a montáž udrží i 90 sek expozice bez pointace, ale těžko se fotí, když nemáte paměťovou kartu. Bylo to takové milé, přijedete, sestavíte vybavení, snadno ustavíte na Polárku, zaostříte a zapnete foťák – No CF Card. No bezva a do toho vás žerou komáři. Tak to zase uklízím, zklamaný, že fotka Pluta nebude. Přitom foťák zůstal na dalekohledu nasazený celý týden a kde je karta netuším, ale na stole ani ve čtečce nikoli. Vic mezitím našel jiné stanoviště, kde byl ještě lepší výhled a nebyli tam komáři, lehce povíval vánek a bylo teplo. Co víc si přát, než krásné pozorování při 14 °C ve výšce 1070 metrů… Jenom fotit nelze, to zamrzí.
Ladis však říká, podívej se ještě jednou (jistě, předtím jsem prohrabal vše). A světe div se, CF karta stála postavena na výšku mezi objektivem a stěnou brašničky fotoaparátu, nějak se tam mrška dobře schovala a díky šťastné náhodě tak můžete obdivovat Pluta v celé jeho kráse.

No a když už jsem tak musel čekat na posunutí Pluta mezi hvězdami a řešil jsem, co pěkného si cvaknu, rozhodl jsem se pro známé Barnardovy temné mlhoviny nedaleko Altaira.

Mlhoviny v Orlu

Jinak tímto snímkem Pluta jsem konečně dosáhl cíle, mít vyfoceno nejvýznamnější těleso Kuiperova pásu. Už dříve jsem lovil ve vzdálenosti 51 astronomických jednotek Makemake. Ta je druhým nejjasnějším tělesem po Plutu. Co bude dál? Eris? Uvidíme.

Článek si však ještě zaslouží aktualizaci, neboť v úžasném článku Jiřího Grygara o Plutu figuruje také úžasný snímek Pluta již z 10. 7. 2015 a to přímo z Jablonce nad Nisou od Milana Antoše. Gratuluji k výborně provedenému snímku. A já se nakonec ještě naučím nejen jak se má ostřit, ale že se to má občas, třeba na konci noci, i zkontrolovat.

Pluto 10. 7. 2015. Foto: Milan Antoš
Pluto 10. 7. 2015. Foto: Milan Antoš

Jinak jak správně připomenul Vic, byla by věčná škoda alespoň nezmínit, že tuto noc jsme měli možnost vidět neskutečně jasný bolid. Já jsem pohlížel někam po Helixovi a zahlédl jen bočně záblesk a následně v Kozorohu dohasínající stopu co měla zpočátku jas alespoň Jupiteru.

Bolid 17.7.2015 z Prahy, Barrandova
Bolid zachytily také amatérské bolidové kamery, jako např. tato z Prahy, Barrandova. Další snímky viz. Astrofórum.

Aby toho nebylo málo, ve 2:22 jsem hochy upozornil, že vidím zjasňovat družici v hlavě Pegasa (z nedávné zkušenosti, že Iridia zde nad ránem zrovna blejskají, jsem rovnou hovořil o Iridiu). Všichni jsme se tam zahleděli, družice nadále zjasňovala až překonala jas nejjasnějších záblesků Iridií a my jen zkoprněli žasli nad tím superjasným zábleskem, který jsem řadil na nejméně –8 mag. Jak se ukázalo, šlo skutečně o jeden z nejjasnějších záblesků, jaké lze pozorovat. Hezké nečekané chvilky pod oblohou to byly. A že se pak nedařilo pozorovat slabé duchařinky komet, jak jsme byli oslněni? Čert je vem, budou další.

Martin Gembec

3 komentářů k “Pluto a jiné zážitky z Jizerek”

  1. ladis

    Moc pěkný „blink“ snímek Martine! Krásně vidět pohyb. Gratuluji k úlovku! O to víc můžeš být spokojený, když se vzpomeneš na ty peripetie okolo s paměťovkou nejprve… :)

  2. Vic

    Ještě by určitě stálo za zmínku to nečekané Iridium −8,1 mag v Pegasovi v 02.22 SELČ, které nás doslova oslepilo, že jsme pak už dál nemohli pozorovat slabé duchařinky.
    A hezký byl i jasný bolid v 01.44 z Vodnáře do Kozoroha, co zanechal stopu, která tam ještě dlouho svítila…

  3. martin.gembec

    Díky všem za připomínky, najmě i Milanovi k ostření. Snad jsme chybu odhalil, nejsem moc zkušený v této oblasti, snímek mohl být lepší, ale jak poznamenal Ladis, nemusel být ani žádný, nedonutit mě chlapci znovu hledat kartu.