Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) zjasnila

Jak jste jistě zaznamenali, kometa X1 PanSTARRS opět zjasnila a nyní je z ní pěkná zelená koule se slabým ohonem. Ještě slabší iontový ohon se zachytit nepodařilo, na vině byly nejspíš podmínky, neboť onu noc 8. ledna 2016 byla obloha poněkud světlejší (SQM 20,30 je hodně pod průměrem 20,95).

C/2013 X1 (PanSTARRS) 8.1.2015
Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) u hvězdičky fí Pegasi (5 mag – nejjasnější hvězda na snímku) dne 8. ledna 2016 kolem 20:55 SEČ. Složeno sedm nejlépe pointovaných expozic po 2 min. Canon 40Dmod (Honza P.), Celestron ED80 (f5/400 mm), CG5 Adv. (MaG)

C/2013 X1 (PanSTARRS) 8.1.2015
Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) na fotografii složené na kometu. Vybráno 19 použitelných snímků po dvou min.

Kometa opravdu pěkně zjasnila asi k 8 mag, takže byla viditelná i v triedru 10×50. Porovnání změny jasu a vzhledu provedl Michail Maslov. Výška komety nad obzorem bude klesat, využijte do února krátkého okna viditelnosti této pěkné kometky.

M42
Na fotografii M 42 a jejího okolí je dobře vidět, že podmínky neumožnily zachytit slabší mlhoviny v okolí ani náznakem. Složenina 8×2 min, ISO 1600, stejně jako ostatní fotky

3 komentářů k “Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) zjasnila”

  1. Mari

    Zdravím, prvně bych chtěl poděkovat za tuto stránku, a všem přispívajícím. Pro mě, jako začínajícího astronoma amatéra, je tato stránka neuvěřitelně informativní a inspirativní. Jako totální samouk, vědomosti a zkušenosti sbírám jenom z internetu, nemám žádné známé, zkušené v této oblasti. Chci se zeptat na komety, jak je hledáte? Jak víte, kde je hledat, kde se nachází? Catalinu jsem vychytal díky zdejší každoměsíční mapě oblohy, která je taky k nezaplacení, za to také moc děkuji. Chtěl bych si sám zkouknout panSTARSS, poradíte, kde hledat? Z článku jsem pochopil, že je někde v pegasu. Zároveň, když už píšu, líbilo by se mi se někdy připojit ke skupině nějakých zkušených astronomických „starých vlčáků“ na nějaké noční vvýpravě, a nasávat od nich rady a zkušenosti. Předem děkuji za odpověď, a přeju všem jasné noci a dobrý seeing :)

  2. martin.gembec

    Díky za pěkný komentář. Konkrétně k jasným kometám, hledají se snadno díky skákání od hvězdy ke hvězdě. Polohy si vyhledáváme pomocí nějakého počítačového planetária. Pro úplný začátek by postačilo i Stellarium. Zde potom vlevo je třeba zvolit Nastavení, pak v novém okně Zásuvné moduly a pak Solar System editor zaškrtnout, aby se načítal při startu Stellaria. Po dalším spuštění jdu do editoru a načtu si v něm záložku s kometami a že chci import z internetu. Zde si mohu stáhnout list komet nebo jen jednu konkrétní. Další planetárium, které je zdarma k dispozici je Cartes du Ciel. A pokud vím, tak dnes i Guide 9. Ten používám já nejčastěji dnes. Jinak ale kombinuji tato tři planetária pro získání všech informací, které uvádím v článcích. Každé umí něco lépe. Pokud jde o setkání, my se scházíme na severu Čech. Pro ostatní platí, že existují různé stránky, kam lidé z různých koutů přispívají, typicky Astrofórum a Astrosetkání: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=starparty Aktuálně v Hodkovicích se chystá velké setkání, ale tam třeba já konkrétně asi nepojedu, nevyhovuje mi systém registrací s nevratnými zálohami, když nevím, jak to se mnou na poslední chvíli bude. http://praha.astro.cz/

  3. Mari

    Děkuji za vyčerpávající odpověď. Stellarium mám, jenom jsem nevěděl, že do něj lze něco importovat, že umí i komety. Podle Vašich instrukcí určitě vyzkouším. Na ta setkání taky kouknu, co by mi mohlo vyhovovat, děkuji mockrát za informace.