Těsná konjunkce Venuše a Saturnu

9. ledna 2016 ráno jsme měli štěstí na jasné nebe a tak se dala ze severu Čech nádherně pozorovat velmi těsná konjunkce Venuše a Saturnu. Planety byly od sebe necelých šest úhlových minut, což i při velkém zvětšení umožnilo je pozorovat vedle sebe v zorném poli okuláru dalekohledu. Přes poměrně roztřesený obraz se nám s Alešem podařilo nakonec vychytat okamžiky lepšího obrazu a planeta s prstenci vedle přezářeného kotoučku Venuše byla opravdu nezvyklá podívaná. Pořídil jsem pro vás krátké video z pozorování.

Venuše a Saturn 9.1.2016
Jeden narychlo vybraný snímek z videa FullHD 60p. Canon G16 na zoom okuláru. Refraktor Skywatcher Equinox 120ED.

Díky Alešovi, že mi ušetřil čas s výběrem místa pozorování a s případným trápením se s mým SCT. Pozorovali jsme z okna a posléze z ulice :-)

Pozorování Saturnu u Venuše
Narychlo z ruky pořízené ilustrační fotky z pozorování. Zajímavostí je, že Aleš díky bystrému oku bez problému viděl Saturn hned vedle jasné Venuše, jak je trochu vidět i na fotce.

Tady je krátké video pořízené za okulárem.

Nejlepší snímek z videa dle Registaxu 5..

Ven-Sat-Reg5-best

MaG

2 komentářů k “Těsná konjunkce Venuše a Saturnu”

  1. Foxiiik

    Ahoj MaGu. Nezkoušel jsi Autostakkert2! ? Mám s ním lepší zkušenosti na výběr a skladání. Registax (6) používám až na doostření. Dalibor

  2. martin.gembec

    Ahoj. Ještě jsem neměl čas, byl jsem pak celý den pryč, takže jsem jenom potrápil ráno ruku a zkusil stopovat ručně video 60p abych našel nějaký slušný snímek (na náhodu). Pak jsem zkusil video 30p a prohnal ho tím, co bylo po ruce. Autostakkert používám, ale nenašel jsem ho po ruce, tak se k tomu rád vrátím. Hlavně se pokusím mu vnutit to 60p video, na to se těším. Každopádně je to jen bonus, taková ta hračička, když jsem položil kompakt na okulár.