Kometa S2 PanSTARRS s planetárkou a galaxií

Krásné večerní vyjasnění jsme nemohli vynechat a tak se pozoroval opět Jupiter, kometa C/2014 S2 (PanSTARRS) a další objekty. A nemohl chybět Měsíc, který už je téměř v úplňku. Ale vzhledem k vyjasnění a tomu, kde se kometa aktuálně nachází, nebylo možné nevyužít situace a nesnímat. Kometa byla krásná už na jednotlivé minutové expozici. A protože šajnoval Měsíc, pojal jsem to jako test autoguideru a protože i nový spojovací kabel byl v pořádku a technika vůbec šlapala, mohl jsem během pořizování expozic dokonce poklábosit s kolegy u chatu.

2014 s2 20160418

Kometa C/2014 S2 (PanSTARRS) společně s planetární mlhovinou M97 (Soví mlhovina) a galaxií M108. Jak sami uznáte, trojice to je krásná už na pohled. 18. 4. 2016, 20:43-21:05 UT, 21×60s, ISO800, Canon 30Dmod + Celestron ED80/600 + Vixen 0,67× (f402 mm). Ořez části zorného pole (zatím mi nesedí flat, nafotím lepší a ukážu i s Merakem).

Dovolím si jeden osobní postřeh. Vůbec jsem nečekal, že z toho bude tak pěkný snímek. Měsíc už slušně maže hvězdy z oblohy. Nicméně nejspíš byla docela průzračná obloha, protože právě odešla oblačnost. Vizuálně jsem tam v 7cm pointeru s 25mm okulárem prostě nebyl schopen nic vykoukat.

Když jsem balil a koukal na ten nádherný strom, uvědomil jsem si neuvěřitelnou věc. Já jsem si kvůli blízkosti lokality vybral shodou okolností stejnou, jako v roce 2002 při pozorování slábnoucí komety Ikeya-Zhang. A aby toho nebylo málo. I tehdy jsem tam byl prakticky při úplňku a i tehdy jsem fotil tento nádherný strom. Jenže tehdy jsem tam byl se stativem a kinofilmovou zrcadlovkou na kole, zatímco tentokrát autem s poloautomatickou montáží a dalekohledem. Mám opravdu štěstí, že jsem to mohl tak posunout kupředu. Co mě asi čeká za dalších 14 roků…?

ikeya-zhang-kolo strom-auto

2 komentářů k “Kometa S2 PanSTARRS s planetárkou a galaxií”

  1. Vic

    Pěkná fotka! V dalekohledu, byť šestnáctipalcovém, to nebyla taková krása. Kometa i galaxie byly sotva patrné, přeci jenom SQM v zenitu neukazovalo ani 19 MSA, což je možná pro pražáky dobré, ale já bych v tom normálně DSO nepozoroval. Soví mlhovina byla z této trojice vidět nejlépe, i když i na ni to chtělo použít boční vidění.

  2. Ales

    Trávil jsem téměř celou včerejší noc na hvězdárně v Turnově a věnoval se hlavně planetám – viz samostatný report, až ho sem MaG vloží. Kometu mezi M97 a M108 jsem zkoušel Sometem 25×100, ale neviděl jsem jeden z trojice objektů… Měsíc udělal své a tahat na terasu CPC 1100 se mi nechtělo.