Pozoruhodná kometa 252P/LINEAR

Březen a duben patří průletu komet kolem země. Nedávno prolétl kolem nás jako historicky druhá nejbližší kometa, malý úlomek o velikosti asi jeden kilometr. Nazvaný byl P/2016 BA14 a psal o něm Vic v našem článku. Tou nejzajímavější je kometa 252P/LINEAR. Obě se prosmýkly kolem země ve vzdálenosti jednotek miliónů kilometrů. Kometu jsme mohli pořádně pozorovat až od přelomu března a dubna, kdy se vydala na severní oblohu a zmizel Měsíc. Kometa je stále poměrně blízko, něco málo přes 12 mil. km (v době psaní článku) a proto je na obloze vpravdě obrovská. Za kvalitních podmínek a s dobrou technikou se dá zachytit koma o průměru až 3/4 stupně. Já to štěstí neměl a Cassi, který snímal z balkónu o noc dříve byl zase ovlivněn pozicí ve městě. Přesto vám pohled na tuto zajímavou kometu můžeme přinést.

kometa 252P

kometa 252P

První obrázek je uměle složený tak, aby kometa na snímku složeném na hvězdy nebyla rozmazaná svým rychlým pohybem mezi hvězdami. Druhý obrázek tedy ukazuje realitu. Kometa má i kratinký ohůnek schovaný uvnitř rozsáhlé komy. Použil jsem 34 jednominutových expozic přes ED80/600 s reduktorem Vixen 0,67× (tedy f402 mm). Snímáno jako obvykle Canonem 30Dmod.

O skutečném rozsahu komy si můžete udělat představu, když se podíváte na dokonalý snímek Michaela Jägera, který jej pořídil za lepších podmínek a mnohem lepším vybavením v Rakousku. Protože kometa je na jeho snímku prakticky na stejném místě, lze si všimnout, že koma je ve skutečnosti mnohem rozlehlejší, než na mém snímku. Koma má na snímku průměr 50 úhlových minut a našli se pozorovatelé, kteří kometu v této noci viděli pouhým okem a odhadli ji na 5,5 mag.

Kometu nyní najdeme v Hadonoši a základní mapka je třeba v článku 14. vesmírný týden 2016. Kometa je s pomocí většího triedru vyhledatelná zametáním a jde o opravdu nezvykle velkou machuli :-) Bídnost podmínek, ve kterých jsem kometu marně lovil nejlépe dokumentují širokoúhlé záběry. Dole na snímku je Štír s Marsem a Saturnem. Na druhé straně, kdy se vám povede vyfotit tak velkou kometu jen šedesátisekundovou expozicí širokoúhlým objektivem (f24 mm)?

kometa 252P

Na snímku 135 mm objektivem je vidět i dvojice kulových hvězdokup: M 14, kterou kometa blízce navštíví 6. dubna a slabší NGC 6366.

kometa 252P

Složitost podmínek ukazuje i pokus 50mm objektivem, kde dole vidíme Saturn v zákalu. Obvykle jsou přitom podmínky úplně jiné a v těchto místech zákal vůbec nebývá. Bohužel. Napravo se do snímku vešla i kulovka M 10.

kometa 252P

MaG

Ještě dodávám, že fotografie, kterou pořídil Cassi z Liberce je velmi povedená. Podmínky byly mnohem lepší, než o noc později. Taky pomohla 16bit CCD kamera.

kometa 252P

 

2 komentářů k “Pozoruhodná kometa 252P/LINEAR”

  1. slappy

    Paráda!

  2. martin.gembec

    Díky. Zpětně si říkám, dopadlo to líp, než jsem zprvu čekal..