Už to létá aneb pestrá pozorovací noc

Pěkná průzračná obloha vylákala pozorovatele z blízkého i vzdálenějšího okolí na Kopaninu. Vic se zaměřil na slabší komety a další objekty temného nebe, Ladis to pojal vyloženě jako výzvu k vyhledání velmi slabých zajímavých objektů a MaG si z toho udělal takovou foto a triedrovou seanci s cílem zachytit hlavně nějaké meteory.

Pěkná Perseida z 00:24 SELČ 7.8.2016 výřez
Pěkný meteor z roje Perseid se podařilo zachytit v 0:24 SELČ (7.8.2016). Zde je výřez z níže uvedené fotografie. Canon 30Dmod, objektiv Canon 17-85 mm (ohnisko 20 mm, clona 4, exp. 30 s, ISO 1600).

Jak můžete vidět na obrázcích, noc se vydařila ve všech ohledech. Především byla pěkná tma, na Kopaninu solidních 21,10 až 21,18 na Vicmetru (SQM-L). Začalo už opět létat dost meteorů, kterým už dominují svými počty Perseidy, které budou mít zřejmě letos pěkné maximum (kolem 12. srpna).

Trails a meteor
Kompakt Canon PowerShot G16 nabízí spoustu legračně popsaných režimů focení. Brada mi spadla po prohlídce prvního pokusu o startrails, který vidíte na tomto snímku. Jednak mě šokovala jednoduchost pořízení (samo to zaostří na hvězdy, samo to snímá a samo složí trails) a potom na ISO 400 to po složení moc nešumí. No a nakonec objektiv kreslí na clonu 1,8 opravdu velmi pěkně. Na snímku je vlevo od Plejád možná i meteor z Perseid.

Protože já jsem to pojal jako vzpomínku na začátky a kochal jsem se jen triedrem 10×50 a fotil ze stativu a zkoušel, co umí kompakt za startraily, tak toho ode mě už nebude moc ke čtení, ale nabízím nějaké náladovky a hoši snad případně něco přidají sami. Jednu věc vám ale mohu doporučit už teď. Velmi úspěšný odchyt planetární mlhoviny Jones 1.

Další startrails z Canonu G16
Další dva pokusy o startrails. Předchozí snímek měl délku asi 5 min, zde už je doba snímání 10 minut (minimální automaticky volitelná, kratší lze pouze vypnutím foťáku).

Perseida z 0:24 SELČ celý snímek
Perseida z 0:24 SELČ, tentokrát na celém snímku. Přijíždějící Ladis mi zabránil se dívat zrovna, když padla, ale viděl jsem jiné pěkné.. zato mu mohu poděkovat za netradiční nasvícení popředí.

 

☄☄☄

Mým cílem během této seance bylo ulovit nad ránem kometu 43P/Wolf-Harrington, což se bohužel nepodařilo. Ne tak ani kvůli zákalu nízko nad obzorem, jako spíš díky pozici objektu přesně mezi dvěmi hvězdami 12,5 mag. Vynahradil jsem si to ale jinými vlasaticemi, o nichž jsem psal posledně.

Mimo to jsem se zaměřil na planetární mlhoviny v souhvězdí Orla. Kromě těch dobře známých z NGC katalogu jsem vybral i nějaká PéKáčka. Namátkou bych zmínil třeba zajímavou PK 36-1.1, známou i jako Min 1-90 nebo Sh 2-71, či trochu exotickou Peimbert–Costero 22 (PK 51-4.1).

Chvíle mezi pohledy do okuláru zpestřovaly padající hvězdy, kterých bylo už docela slušné množství. Nejlepší byla perseida v 2.20 SELČ v nohách Pegase s pěkně zelenou stopou.

Obloha byla slušná, tak jsem vůbec nelitoval, že jsem vyrazil. Koneckonců, mám to 5 minut od domova…

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.