Mrazivá konjunkce

Krásné seskupení na mě čekalo ráno po probuzení. Při pohledu z okna mě okamžitě upoutal Měsíc kolem poslední čtvrti a pod ním jasný Jupiter a slabší hvězda Spica ze souhvězdí Panny. Neváhal jsem tedy dobrovolně vyvětrat pokoj a z ruky pořídil momentku, jako vzpomínku na krásné, ale mrazivé ráno (Jablonec -16 °C, Jizerka -27 °C, Turnov -20 °C).

Měsíc Jupiter a Spica

-mag-

3 komentářů k “Mrazivá konjunkce”

  1. Ales

    Ráno při venčení psa jsem na konjunkci také koukal, Jupiter pod Měsícem byl patrný pouhým okem ještě v 8 hod při východu Slunce na již velmi světlé obloze. Jinak večer jsme ve složení Vic, Honza z MB a já byli na Jizerce, teplota postupně klesala od -15 v 19 hod. do -24 o půlnoci (u Pešákovny).

  2. Martin Gembec

    Teď koukám, že jsem nevědomky použil slovo mrazivý, jako přede mnou Vic, ale byla to náhoda. Jinak teda klobouk dolů, nechápu, proč bych v takových mrazech měl pozorovat zrovna z mrazové kotliny. Pravda, Turnov má nyní taky silné mrazy, dennodenně kolem -20.

  3. Ales

    Také se nám pomalu blíží Venuše k Marsu – už se společně vejdou do zorného pole triedru 7×50 a 31. ledna večer se k nim připojí srpek Měsíce…