Pozorujte blízkozemní planetku

Nadcházející dvě noci budeme mít jedinečnou možnost sledovat průlet malé planetky v blízkosti Země. Těleso označené 2014 JO25 o velikosti cca 650 m mine Zemi v bezpečné vzdálenosti 1,8 mil. km, tedy asi 4,5× dále než se nachází Měsíc. Přitom jeho jas dosáhne v maximu hodnoty asi 10,7 mag a bude tedy v dosahu malých dalekohledů a dokonce i velkých triedrů. Nejvhodnější dobou ke spatření je první polovina noci z 19. na 20. dubna, kdy je těleso nejjasnější a pozorování neruší Měsíc. Pro tuto dobu přinášíme tiskovou verzi podrobné vyhledávací mapky – v levé části je úsečkou znázorněna dráha planetky mezi 21. hodinou a půlnocí letního času (SELČ). Planetka bude v dalekohledu vypadat jako slabá hvězdička, ale její pohyb po obloze bude poměrně rychlý a změna polohy na hvězdném pozadí bude patrná během několika minut.

Aktualizace: ještě jedna PDF mapka pro 20. duben.

Nejjasnější hvězda v mapce je Srdce Karlovo (Cor Caroli) v souhvězdí Honicích psů, hvězda pojmenovaná na počest anglického krále Karla II. slavným hvězdářem Edmundem Halleym. Již v malém dalekohledu je pěknou dvojhvězdou. Naopak nejslabší hvězdy v mapce jsou cca 11,5 mag pro snadnou detekci planetky. Kdo preferuje naváděné go-to montáže, přinášíme i efemeridu s vypočtenými polohami po 15 minutách. Ta je i pro následující noc 20./21. dubna, kdy objekt bude již asi o 1 mag slabší. Nyní už nezbývá, než si přát jasnou oblohu.

3 komentářů k “Pozorujte blízkozemní planetku”

  1. Ales Majer

    Tak jsme planetku uspesne sledovali na turnovske hezdarne od 22 SELC cca 1,5 hodiny pomoci velkych binokularu. Pohyb byl opradu rychly, patrny jiz po par desitkach sekund koukani do okularu. Paradoxni je, ze temer cela obloha se postupne zatahla, jen v honicich psech bylo stale jasno.

  2. Aleš Majer

    Povzbuzen úspěchem předchozího večera jsem 20. 4. opět vyrazil na hvězdárnu do Turnova, kde jsem se sešel s Vláďou Kafkou. Nejprve jsme koukli na Jupiter, kde se chystal Io vstoupit před planetární desku (mimochodem seeing velmi dobrý), dále Sometem na komety 41P a V2 a když se ve 22 hod. pořádně setmělo, namířili jsme 6½ refraktor do Panny na 2014 JO25. Planetka byla cca o magnitudu slabší, ale při zvětšení 89x jasně viditelná. Pohyb byl znatelně pomalejší, ale přesto se za 15 min. posunula asi o polovinu zorného pole 17mm Nagleru při zvětšení 146x.

  3. Ladislav Červinka

    Doplním ještě timelapse jejího průletu, snímáno z balkonu bytu v Mladé Boleslavi (Atik 314L+, R102/500, HEQ5, tracking na planetku), zrychleno cca 220x:

    http://astro.ladislavcervinka.cz/video/2014JO25.gif

    Vizuelně pozorována z též lokace dobsonem 200/1200, ale až druhý den, kdy její =uhlová rychlost byla mnohem menší. I tak zřetelný pohled v zorném poli 17mm Nagleru již po minutě.

    Byl to pěkný zážitek, především pokud si člověk uvědomil, co by se stalo, kdyby tato cca sedmisetmetrová hora rychlostí cca 100.000km/h (!) zasáhla Zemi. Tentokrát jsme byli v bezpečí vzdálenosti cca 1.8mil. km :)