Tip na dnešní pozorování – Nova Ophiuchi 2018 No. 3

Nenechte si ujít další galaktickou novu v souhvězdí Hadonoše!

Minulý týden (11. 8.) se náhle objevila na obloze nová hvězda. Dostala název Nova Oph 2018 No. 3, protože to už je letos třetí případ novy v tomto rozsáhlém souhvězdí. Tam, kde nic nebylo, najednou svítila hvězdička 11,3 mag a dále zjasňovala až k současným 9 mag.

Pozorovat lze snadno na večerní obloze krátce po setmění. Nachází se na souřadnicích RA: 17 42 24.09, Dec: −20 53 08.7, tedy v jižní části souhvězdí Hadonoše nedaleko hranice se Střelcem. Jako výchozí bod pro starhopping může posloužit hvězda 58 Oph (4,9 mag), od které je nova vzdálená necelý stupeň severně, tedy v jednom poli dalekohledu s malým zvětšením.

 

Mapka pro vyhledání novy Oph 2018 No. 3 s Telrad kružnicemi ½, 2 a 4 ° a hvězdami do 14 mag.

Minulou noc jsem ji odhadl na 9,4 mag. Může být zajímavé sledovat, jak se bude její jasnost vyvíjet dál. Viditelná v malých dalekohledech by ale měla být minimálně pár týdnů, větší problém by neměl dělat ani svit dorůstajícího Měsíce.

 

Vyhledávací mapka s vyznačenými jasnostmi vybraných porovnávacích hvězd. Jasná hvězda dole je 58 Oph.

Pokud se vám podaří tuto novu pozorovat, případně i odhadnout její jasnost, podělte se s námi v komentářích. Počasí zatím přeje, tak hurá do toho!

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – Nova Ophiuchi 2018 No. 3”

  1. Martin P. (Spaca4y AF)

    Ahoj. Opět díky za tip k pozorování. Před chvílí se povedlo bezpečně najít. Měl jsem to zrovna v té světlejší části oblohy u nás ve vsi, kontrast trochu kulhal ( i vzhledem k hodině). Můj odhad je něco přes 9, řekněme 9,3. Vedlejší hvězda HIP 86519 (8,8 mag) je trochu jasnější. Jsem zvědavý, jak to dnes vidí zkušenější… ;-)

  2. Vic

    Tuhle noc mi přišla o něco slabší, ale přesný odhad jsem nedělal. Pořád je jasnější než 10 mag, jen se k ní teď blíží Měsíc. Uvidíme, co ještě předvede.