Kometa 46P a Geminidy v maximu

Ačkoli nám letošní pozorování maxima Geminid i maximální přiblížení komety Wirtanen kazí oblačnost, podařilo se několika členům Klubu astronomů Liberecka najít nějaké díry v oblačnosti a pozorovat poměrně bohatou aktivitu tradičního meteorického roje i kometu pouhým okem. Jedno z oken do oblohy se v noci na sobotu dělalo na Jilemnicku. Z něho je i níže uvedený pohled na krajinu z Mříčné, kde nahoře v Býkovi je i ona kometa 46P/Wirtanen.

Kometa 46P nad Mříčnou

Jak je vidět na neuměle složeném panoramatu (14. 12. kolem 22 SEČ), snímání objektivem s velkou vinětací a nepříliš ideální kresbou, ve spojení s pohybující se oblačností, zcela znemožňuje složit hezké panorama. Nepochybně je to i o zkušenosti, jak podobné snímky nafotit a zpracovat. Snímáno bylo 20 sek. expozicemi ze stativu. A tak cílem je alespoň dýchnout na diváka trochou té zimní atmosféry z míst, kde počasí bylo příznivější a umožnilo kometu alespoň chvíli pozorovat. 

Pokud se vám zázrakem někde vyjasní, určitě ještě kometu zkuste. Pouhým okem byla vidět i za svitu Měsíce na mírně zakalené a trochu nasvětlené obloze nedaleko Jilemnice. Hezká a hodně veliká se jeví i dalekohledy s velkým zorným polem, jako je speciální binokulár z telekonvertorů, nebo alespoň 8×30, 7×50 apod.

Níže je ještě složený snímek pěti nejpoužitelnějších fotografií oblasti s kometou. Zbývající záběry zachycují spíše mraky. Ze složeného záběru byly gradienty způsobené mraky odečteny umělým flatfieldem.

46P 20181214 5x20s

Byl to zvláštní pocit stát pod jakžtakž jasnou oblohou a pozorovat v Býkovi ne moc výraznou, ale přesto zřetelně viditelnou mlhavou kulatou skvrnku. Nestává se to každý rok. Kdy asi přiletí i kometa s ohonem?

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.