Tip na dnešní pozorování – konjunkce Venuše s Jupiterem

O nadcházejícím víkendu budeme mít možnost spatřit konjunkci dvou jasných planet – Venuše a Jupiteru, a to hned zvečera ještě na soumrakové obloze, nízko nad jihozápadem. Protože se blíží adventní čas, nabízí se samozřejmě paralela s tzv. Betlémskou hvězdou. Venuše bude velmi jasným objektem (−3,8 mag), Jupiter bude trochu slabší (−1,8 mag), ale rovněž výrazný a bude se nacházet nad Venuší.

 

V sobotu večer bude obě planety dělit úhlová vzdálenost cca 1°40´ a v neděli dokonce 1° 25´. Pohodlně se tak společně vejdou do zorného pole nepříliš zvětšujícího dalekohledu. Venuše bude v dalekohledu zdánlivě asi 3× menší než Jupiter (32“ Jupiter vs. 11“ Venuše) a bude mít nevýraznou fázi (osvětleno 90 %). Předpověď počasí je celkem příznivá – v nížinách sice bude zataženo nízkou oblačností, ale ve vyšších polohách by měla být inverze. Takže neváhejte vyrazit do hor s dobrým výhledem na jihozápad a udělat třeba zajímavou fotku s nějakou pozemní dominantou.

23 11

24 11

Jeden komentář k “Tip na dnešní pozorování – konjunkce Venuše s Jupiterem”

  1. Vic

    A kdo ráno brzo vstává, může kouknout po šesté hodině na Merkura s Marsem, ke kterým se v následujích dnech připojí i srpeček Měsíce…