Lyridy 2020

Vzhledem k mimořádnému počtu jasných nocí jsme letos mohli posoudit opravdu dobře, kdy a kolik Lyrid vlastně létá. Vrcholem pozorování měla být noc maxima 21./22. 4. Nejvíc napozorovaných hodin měl asi Vic, tak snad nám napíše, jak to za sebe může zhodnotit. Já jsem se k Lyridám dostal až v noci blízko maxima a jsem rád, že nějaké padaly. Pokud se uvádí zenitová hodinová frekvence tohoto roje kolem 20 meteorů za hodinu, vypadá to, že byla tak akorát naplněna, nebo jsme za ní jen lehce zaostali. Zkrátka nepadalo jich moc, někdy si člověk počkal, ale sem tam sprška dvou či tří přišla a některé kusy byly i velmi jasné a zanechaly stopu. Několik Lyrid se uráčilo ji zanechat i na čipech fotoaparátů.

Z meteorů, které byly velmi jasné a poznamenal jsem si je, jsem na snímcích celooblohovým objektivem našel dva ze tří. Naopak na jednom snímku je pěkná stopa, u které lze s velkou pravděpodobností tvrdit, že jde také o Lyridu, možná o ní bude mít záznam někdo z kolegů. V menším zorném poli citlivého Canonu 6D se bohužel žádný jasný kousek neobjevil. Vizuálně jsem jich zaznamenal několik, ale prokazatelně jsem zatím dohledal jediný, který nebyl slabý, ale ani zdaleka nedosahoval jasu kousků, co jsou na celooblohovce a co zanechávaly stopu. Přikládám snímky.

Lyrida v Hadonoši 22. 4. 2020 ve 2:57 SELČ

Lyrida v Hadonoši 22. 4. 2020 ve 2:57 SELČ, Canon 6D, Sigma Art 35 mm, f2, ISO3200, 60 sekund

Střelec a Štír z louky u Maxova, 13×60s

Střelec a Štír z louky u Maxova, 13×60s

 

Tři Lyridy na snímku celooblohovkou, Canon 30Dmod, Sigma 4,5 mm, f4, 2 min, ISO1600

Tři Lyridy na snímku celooblohovkou, Canon 30Dmod, Sigma 4,5 mm, f4, 2 min, ISO1600, do první fotky vloženy zbývající meteory, první padl 22. 4. 2020 ve 2:51, druhý ve 3:02 a třetí ve 3:46 SELČ.

Detailní výřez na všechny tři Lyridy

Detailní výřez na všechny tři Lyridy

 

Poměrně raritní událost kolem 2:39 SELČ. Tři záblesky družic na polární dráze a už méně raritní čmárance od Starlinků

Na závěr ještě jeden záběr z oblohovky v čase kolem 2:39 SELČ – tři záblesky družic na polární dráze a čmárance od Starlinků L5.

Martin Gembec

2 komentářů k “Lyridy 2020”

  1. Vic

    Lyridy padaly už několik dní předem, ale gradovalo to až minulou noc, kdy chvílemi létala jedna co minutu, takže se jich dalo za noc pozorovat mnoho desítek. Nakonec ale nejhezčí byly bolidy, které do roje Lyrid vůbec nepatřily. Nejlepší jsem zaznamenal dnes v 01.45 nízko nad východním obzorem.

  2. ladis

    Tento bolid jsem viděl pod Bousovem ze svého stanoviště na vlastní oči. Velice jasný, zanechal několik vteřin jasnou stopu…