Kometky a kulovky z Turnova

Bohužel jsem nemohl využít slibnou páteční noc k výjezdu „za Ještěd“ pod kvalitnější oblohu a málem jsem ji propásl úplně. V Jablonci se večer střídala jedna dešťová přeháňka s další sněhovou a do to toho spadla i nějaká ta ledová kroupa. Vyčkával jsem na předpovídané vyjasnění a u toho usnul. Kolem 23. hodiny mě vzbudil telefonát vyděšené paní, co že se to děje na obloze, kde létají „vláčky“ světel, tak jsem jí ujistil, že to není UFO ani začátek války s Ruskem, ale zcela přesně identifikované létající objekty v podobě družic Starlink.

V oblasti Jablonecka se stále válela oblačnost a mlhy, rozhodl jsem se tedy dát přednost zázemí hvězdárny před mokrou loukou za městem a vyrazil do Turnova. Cestou jsem ještě vyřídil další dva hovory ohledně ET invaze a konečně otvírám štěrbinu. Obloha je po dešti pěkně průzračná a na zdejší poměry i slušně tmavá. Nejprve mířím dalekohled do Vlasů Bereniky, kde zapíchnu RDF kousek severně od γ Com. Již letmý pohled do okuláru při 105x ukáže nápadný a velký mlhavý obláček, při 155x už má celkem pěkný kometární vzhled s náznakem protažení do ohonu a výraznou centrální kondenzací. Vyměním okulár za DSLR a pořídím zkusmo pár expozic – výsledek odpovídá přibližně vizuálnímu vjemu. Její rychlý pohyb je patrný v řádu minut. Když se pokochám vlasatou dámou C/2020 R4 přesouvám pozornost na její sokyni C/2020 T2. Cestou ještě navštívím nedalekou pěknou dvojici galaxií Velryba a Hokejka. Palomarka je také vidět na první pohled – sekunduje ATLASce velmi zdatně, možná bych řekl, že už začíná být i výraznější, díky menší „rozplizlosti“. Je sice slabší, menší, ale pěkně kompaktní a kulatá. Na tu jsem nasadil i zvětšení 250x a protože byl seeing velmi dobrý a hvězdy v zorném poli pěkně bodové, nechal jsem v zenitovém zrcátku 13mm TV Ethos a přesunul se na nedalekou M3, což díky dobře seřízenému hledáčku nebyl problém. Je famózní. Když už jsem se namlsal touhle kulovkou, otáčím kopuli směr Herkules. Nejprve M92, také parádní a nakonec zlatý hřeb v podobě M13. Ta se prostě neokouká. Krásně vystupují řetízky hvězd tvořící jakoby pavoučí nohy a také temný znak Mercedesu. Neopomenu ani nedalekou galaxii NGC 6207 a dokonce v ní tuším nějakou strukturu. Kolem 2 hod. ranní se obloha částečně zatáhne, tak ještě rychle kouknu na Izar – takhle pěkně rozlišený jsem zvyklý jej vídat většinou jen v refraktorech, takže seeing je opravdu dobrý. Závěrem pořídím ještě nějaké to selfíčko a jedu domů. V Jablonci je deka a pěkně omrzlá auta…

3 komentářů k “Kometky a kulovky z Turnova”

  1. ladin

    Aleši, výborný počtení!

  2. Daniel Kurtin

    To je náhoda, zrovna v pátek jsem pozoroval nedaleko od tebe z Mašova a náhodou jsem taky namířil například na Velrybu (NGC 4631). Někdy bychom si třeba mohli naplánovat nějaký společný pozorování na hvězdárně, že bych se třeba na chvíli stavil. Já už si tu hodinu pozorování, když jsem tam byl minulý léto poprvé a naposledy na nočním pozorování ani nepamatuju… :-)

  3. Aleš

    To je jasný Dane, ale lepší bude vzít Tě na Jirezku, na Rozdrože nebo do lomu, kde je tmavší obloha. Dnes jsem koukal chvíli doma na zahradě než se přihnala ta vysoká oblačnost a musím potvrdit, že C/2020 T2 je už výrazně nápadnější než C/2020 R4. Palomarku jsem v APM binaru 60×100 viděl okamžitě, ale ATLASka byla na městské obloze docela duchařina.