zpět na obsah

Noční svítící oblaka, NLC

zpět na úvod

Noční svítící oblaka, známá pod zkratkou NLC - to jsou nádherná mezosférická oblaka ve velkých výškách nad polárními oblastmi. Kolem letního slunovratu je jejich výskyt nejčastější. Noc z 20. na 21. června mi přichystala nejkrásnější pozorování nočních svítících oblak. Přestože jsem loni v červenci zažil dvakrát opravdu krásný úkaz, to jsem ještě netušil, co uvidím letos.

Informace ke snímkům: máte-li zájem můžete pro soukromé účely využít jakýkoli z nich včetně videa. Pokud byste jej potřebovali použít v nějakém médiu, prosím kontaktujte mně, udělá mi to radost ;)

Ranní NLC nad Kokonínem u Jablonce nad Nisou, 21.6.2009, 3:07 SELČ, Canon 300D + EF-S 18-55 (5,6/50mm), ISO200, 5s

Vše začalo celkem obvyklým a nepříliš do očí bijícím úkazem večer kolem 23. hodiny. To jsem si vyrazil na vyhlídku na města Liberec a Jablonec nad Nisou a vyfotil celé panorama těchto oblak. Zkoušel jsem i nějaké detailní záběry, při nichž jsem se docela naběhal, protože nemaje dva stativy, přebíhal jsem od foťáku na stativu k foťáku na střeše auta a snažil jsem se nasnímat jednak video celého úkazu a také zmíněné detailní záběry.

Panorama NLC nad Libercem a Jabloncem nad Nisou.
20.6.2009, 23:15 SELČ, panorama tří snímků: Canon 300D + Canon EF-S 18-55 (f5,6/34mm), ISO200, 10s.

Večer se tedy nad severozápadem roztáhla oblačnost a proto jsem byl nucen pozorování ukončit, přesto byly NLC vidět i skrz tyto vrstvy nasouvající se oblačnosti.

Pozdní NLC, 20.6.2009, 23:56 a 23:58, Canon 300D + Sigma 8/135mm, ISO400, 20s
Vlevo nad severovýchodní částí Liberce, vpravo nad severozápadní částí Jablonce nad Nisou.

Po příjezdu domů ve mně hlodala myšlenka jet se podívat na oblíbené stanoviště kvůli kometkám. Nakonec jsem se přemluvil a zkusil si nějaké snímky až do svítání.

Mléčná cesta (Mléčná dráha nad cestou u Dalešic), 90s, f5,6, 800ISO, Canon 300D

Cestu domů jsem raději neodkládal, protože nad severovýchodem už byl obzor nápadně světlejší a tak jsem před půl třetí rychle vyrazil, kdyby náhodou byly vidět i ranní NLC.

NLC na začátku svítání, v popředí Kokonín, za kopcem Jablonec n.N.,
21.6.2009, 2:40 SELČ, Canon 300D + EF-S 18-55 (5,6/50mm), ISO200, 10s

Kousek od domova na kopci jsem zastavil a s úžasem hleděl na to divadlo. Nad obzorem se zhruba od severu po severovýchod táhly velmi výrazné cáry této zvláštní oblačnosti. Zcela nečekaně byly pouhým okem velmi dobře patrné vodorovné vlnící se pruhy a jiné neuvěřitelné detaily, jako například zjasnění v pruzích vybíhajících jakoby svisle od obzoru, připomínajících až parhélia svým jasem oproti okolí. Celý jev nabýval s přibývajícím časem na dynamice. Zpočátku bylo spíše patrné, že oblaka sahají výše a výše, později jsem si ale všiml i změn a pohybu v samotné oblačnosti. Nádherná a pro mně nová byla barevnost. I jindy bývají vidět pěkné detaily a barvy, ale nikdy nebyly tak nápadné i při pohledu pouhým okem. Přecházely v barvách svítání od načervenalé přes žlutočervenou, žlutozelenou až po bílou nebo žlutobílou a končily jako modravé, opravdu nádherně modře zbarvené oblaky asi 20 stupňů nad obzorem. S postupujícím časem se začaly zvedat stále výše nad obzor až dosáhly výšek, v nichž se nacházela Capella. To bylo těsně před třetí ráno. A najednou se začaly dít neuvěřitelné věci. Místo aby celý jev s postupujícím svítáním vybledl jako obvykle, začaly se NLC objevovat stále výše a ve řetelných formacích podobných různým obloukům a pruhům, většinou spíše svislého směru, stoupaly stále výše. Již kolem 3:07 jsem si jich všiml až v Kasijopeji a co bylo naprosto odzbrojující, to byl pohled na oblohu kolem půl čtvrté. Tehdy se NLC roztáhly až do zenitu, vytvořily jakési Y nebo V táhnoucí se jedním koncem někam do Malého vozu a druhým někam do Labutě. Nemám tento úkaz dobře zdokumentovaný, neboť jsem s ním jednak vůbec nepočítal a pak jsem v tom shonu nepomyslel ani na celooblohovku. Bohužel. Nicméně přejel jsem domů, kde jsem kolem 3:40 viděl stále velmi výrazné ruhy všude kolem zenitu a další pruhy asi 25 stupňů nad severem a severovýchodem. Ještě ve 3:50 jsem zahlédl pruh poblíž Jupiteru a dva široké svislé pruhy vlevo od Vegy. Alespoň tady jsem ještě rychle zareagoval a opřen o zábradlí, vyfotil Lyru a Labuť, kde se nacházely zbytky posledních NLC. Snímek vznikl ve 3:56 a NLC v těchto místech slábly. Byl jsem se podívat ještě ve čtyři, to jsem je slabě viděl naposledy a ve 4:05 už jsem si ani vlevo od Vegy ničeho nevšiml. Svítání bylo příliš silné.

Autor snímků ukazuje rozsah NLC - trik s bleskem a stínem,
21.6.2009, 3:20 SELČ, Canon 300D + EF-S 18-55 (5,6/50mm), ISO200, 5s

Každopádně je z popisu zřejmé, že příště je vhodné se na NLC vybavit také celooblohovkou. Osobně se přiznám, že jsem nikdy neslyšel o výskytu NLC v našich šířkách i v zenitu či dokonce ve výškách kolem 60° nad JZ apod. Jenže tyto výrazné cirové oblaky byly až příliš dobře patrné a od západu se naštěstí nic nehnalo, než aby bylo možné si myslet, že to byla jen nějaká iluze.

 

NLC nad východem až do Kasijopeji a NLC nad západem(!) v Labuti a Lyře,
21.6.2009, 3:36 a 3:56 SELČ, Canon 300D + EF-S 18-55 (5,6/50mm), ISO200, 5s

Video:

Večerní NLC nad Libercem a Jabloncem (2,1 MB, XVid)

Detail NLC nad Libercem (0,5 MB, XVid)

52 minut v 16 sekundách, se zvukem (3,6 MB, XVid)

zpět na obsah   zpět na úvod