zpět na obsah

Výjezdy do polských Jizerek 2008

zpět na úvod

Jedno z nejtmavších míst na severu Čech jsou Jizerské hory. Od otevření hranic zkoušíme hledat místa nová i na polské straně. Nakonec jsme začali jezdit mezi Sklarsku Porebu a Swieradow Zdroj. Místo zvané Rozdroze Izerskie je určitě nejzajímavějším pozorovacím místem vůbec. Na jedné straně za to může fak, že v době, kdy nad vrcholy Jizerek leží nízká oblačnost, zde je jasno, druhý fakt je ten, že je to asi nejvzdálenější místo od všech zdrojů světelného znečištění. Obvyklá tmavost oblohy zde dosahuje Bortle 3 a SQM nad 21,10 a špičková hodnota se blíží obloze Bortle 2 a 21,40 (nepotvrzeno měřením, pouze odhad podle měření jiných lokalit a vzhledu Mléčné dráhy).

Jakkoli je to místo velmi tmavé, pravidelně zde býval vidět protisvit a částečně i zodiakální pás, podmínek, kdy nejsou vidět zdroje světelného znečištění, se zatím dočkali jen dva z nás při vůbec první návštěvě. Od té doby, ať jsme jeli kdykoliv, obloha byla vždy z nějakých důvodů světlá, nebo se vyskytovala vlnová oblačnost za horami.

Na snímku pomocí celooblohového zrcadla je vidět pás Mléčné dráhy a v dolní polovině snímku i protisvit. 23. 10. 2008

 

Na jihu se v malém jezírku zrcadlí nejvyšší vrchol Jizerek, Wysoka Kopa, vlevo od něj lom.

 

Zapadající Mléčná dráha, ani po čtyřminutové expozici není obloha příliš naexponovaná a popředí je velmi tmavé, ISO 1600, clona 4,5, 23. 10. 2008

zpět na obsah

Výjezdy do polských Jizerek 2008

zpět na úvod