back Zákryt Marsu Měsícem 24. 12. 2007 Astronomické události
 

Na Štědrý den roku 2007 bylo nachystáno krásné astronomické představení. Měsíc měl zakrýt Mars. Mělo to jako obvykle jeden háček a tím bylo počasí. To se však zachovalo poměrně přívětivě, pokud měl člověk možnost vyjet na vysoké hory, vystupující nad inverzi.


Měsíc nad rozhlednou Černá Studnice. Půl hodiny po zákrytu již inverze trochu poklesla do údolí..

Pozorování zákrytu bylo možné jen souhrou okolností a dá se říct i náhod. Jednak jsem musel sehnat někoho na odvoz mého vybavení, naštěstí ještě než jsem to začal řešit, ozval se kamarád Aleš Majer. Rozhodli jsme se jet nad ránem na Černou studnici nad Jabloncem. Je sice jen 860 metrů vysoká, ale je docela blízko. Druhá skupinka z Turnovska a Liberce jela na Ještěd. Výjezd nad inverzní vrstvu oblačnosti však ještě nezaručoval vůbec nic. Nad Českem se začla procházet střední oblačnost a nějaké altokumuly docela solidně zakryly většinu oblohy. Naštěstí ne zrovna na severu Čech.

Ráno jsme vyrazili plni optimismu, neb altokumuly odešly k východu a Studnice byla večer vidět na webkameře z Krkonoš, kde její vrchol řezal oblačnost. Jenže jak jsme stoupali nahoru, vyjeli jsme pouze z mlh v údolí a deka nad námi. Už jsme projeli všechny vsi po cestě a teprve nedaleko vrcholu jsme vjeli do nízké oblačnosti. Zklamání bylo ve vzduchu přímo cítit. O to větší bylo překvapení, když jsme ujeli sotva 0,5 km a o kus výše na vrcholu Aleš zahlédl Měsíc mezi mraky. Takže vše se nakonec v dobré obrátilo. V průběhu akce se oblačnost posouvala stále níž, nakonec už byly vidět hvězdy nejen v zenitu, ale i k obzoru.

Kulový blesk? Maják? Nikoli, to si jen Měsíc sednul na vrcholek rozhledny na Černé studnici.
Fotografii pořídil Aleš Majer, když jsem stavěl montáž a dalekohled.

Samotný zákryt jsme stihli celkem pohodlně. Pozorovali jsme se SW 102/500 vybaveným binohlavicí a dále Celestronem 200/1000. Mars se rychle k Měsíci blížil a vstup se odehrál kolem 4:49. Původně jsem jej chtěl zkusit nafotit, ale podcenil jsem přípravu, přesto mám jeden přijatelný snímek. I tak byl Mars hned vedle Měsíce neuvěřitelný. Chvění vzduchu bylo totiž velmi malé, občas byl vzduch téměř klidný. Okamžitě jsme poznali albedový útvar Syrtis Major, na to jsme nepotřebovali ani vědět, co má být vidět. Tak zřetelně tam byla vidět. Náznak polárního zjasnění tam možná také byl.

Vstup Marsu do kráteru na Měsíci. Čas přibližně 4:47 SEČ, v primárním ohnisku 200/1000.

Výstup nastal asi v 5:12 a rozhodl jsem se jej v klidu vychutnat. Bylo skutečně nádherné se dívat na planetu červené barvy, jak pomalu vylézá za jasným Měsícem, nadto když okraj Měsíce byl neosvětlený, mezi jasnou částí a Marsem tak byla slabá černá linie. Celé to trvalo ani ne minutu. Ještě chvíli jsem vychutnával Mars i jeho albedové útvary a pak jej zkusil vyfotit vedle Měsíce, tentokrát s maximální možnou mírou opatrnosti a zaostřením nejlepším, jaké mohu dosáhnout. Při okrajích pole vykazuje dalekohled poměrně značné vady, ale výsledek je tentokrát podstatně hezčí než při vstupu a jsem spokojen. Pozorování vizuální nelze fotkami nahradit, ale nakonec mně udělaly radost i ty. Nakonec jsem dofotil širokoúhlé záběry rozhledny a mohli jsme se v klidu vydat domů. To jsem ještě netušil, že ne naposledy

Mars krátce po výstupu zpoza Měsíce. Čas přibližně 5:22 SEČ, v primárním ohnisku 200/1000.
 
Výřez 1:1 (na kliknutí z výše uvedeného záběru. Snímek má lehce zvýšenu barevnost.
Expozice byla 1/160s, Canon 300D bez objektivu byl přidržován za okulárovým výtahem dalekohledu.

Ráno po osmé mně totiž Aleš vzal nahoru znova, chtěli jsme obhlédnout krajinu nad inverzí. K našemu velkému překvapení byla inverzní hladina asi o 100 metrů výše než nad ránem. Takže jsme nakonec nafotili parádní námrazu všude kolem i na rybnících nedaleko mého bydliště. Byla to jedním slovem parádní tečka za opravdu štědrým ránem Štědrého dne.

Pozorovací stanoviště přímo pod rozhlednou. Venuše vycházející mezi stromy a nedaleké stožáry.

Rozhledna byla ráno opět zahalena mlhou. Námraza je zde již velmi silná a krásná.

Nádherné byly také rybníky pokryté námrazou. Našlo se i pár míst bez ledu. Nádhera..

 

back   Astronomické události