back Pozorování planety Merkur
v květnu a červnu 2000
Astronomické události
 

29. května 2000, 1. pozorování

Bylo pondělí, den začal přívětivě. Po zatažené noci se vyjasnilo, pak se ale zase zatáhlo a večer se opět udělalo hezky. Jenže od západu se začala nasouvat oblačnost. Přesto jsem již kolem 22:00 zaregistroval nejprve triedrem a později také okem, že nad paneláky sídliště Máj a nad vrstvou Mraků září jasná hvězdička. Tak to bylo poprvé, co jsem Merkura viděl letos v květnu. Ještě jsem zkusil udělat jednu fotku. Čekal jsem na co největší tmu a tak jsem jej nakonec fotil, když procházel úzkou dírou mezi mrakem a vrsvou oblak až k obzoru. Cesta v této díře mu netrvala déle než 15 sekund. A tak jsem jej rychle vyfotil, ještě si jej vychutnal v triedru a už byl pryč.

První pokus vyfotit Merkur nad sídlištěm. Na originální fotce je vidět ve škvíře mezi mraky, zde jen těžko ...

Merkur mezi mraky nad sídlištěm

31. května 2000, 2. pozorování

V úterý 30. bylo zcela beznadějně zataženo, ale ve středu večer už jsme byli několik hodin za frontou a na obloze bylo jen málo mraků. Bohužel opět jich bylo pár nad západem, zase asi tak do 3 stupňů nad obzorem. Přesto jsem alespoň na chvíli zahlédl Merkura opět.

1. června 2000, 1. výprava za město

Nadešel čtvrtek a sním také první červnový den. Počasí bylo po celý den tak polojasné. U nás na jihu se vliv jižního okraje teplé fronty dal pozorovat jen málo. K večeru bylo nad severozápadem stále dost oblačnosti, ale rozhodl jsem se to zkusit. Od kamaráda jsem si půjčil kolo, sbalil jsem svůj primitivní stativ, foťák a vyrazil s pocitem, že štěstí přeje připraveným. Bylo již trošku chladněji, když jsem dorazil za město. Nad severozápadem dohasínaly parádní červánky. Jo, zítra bude opravdu hezky ... Sjel jsem ze silnice vpravo k nějakému rybníku. Řekl jsem si, že když za ním bude nějaké pole, bude odsud krásný výhled k západu. Měl jsem štěstí, skutečně tam byl pěkný výhled, ale přesto jsem tam nakonec nezůstal. Již cestou po hrázi malého rybníku se mi zalíbil krásný pohled na červánky. Vrátil jsem se a udělal dva snímky. Pak jsem našel triedrem Merkur. Bylo 22:05. Napadlo mne, jak krásné by bylo vyfotit jej nad rybníkem. A tak jsem tak dlouho popojížděl po hrázi, až jsem tak po třiceti metrech narazil na místo, kde byl na druhém konci rybníka výhled až k obzoru a nad ním Merkur. Jenže na hrázi stály duby a směrem k vodě bylo nízké rákosí. Místo na focení nic moc. Sativ by byl v trávě. Popošel jsem tři metry k rybníku a najednou přede mnou voda. Jako zázrakem byl po pravé ruce písčitý ostrůvek, na který jsem se po chvilce váhání vydal. Na této výspě, asi 3 metry široké, jsem si vybalil své nářadí a v době mezi 22:15 a 22:31 jsem zde pořídil hned 5 záběrů. Merkur byl ponořen do slabého závoje vysoké oblačnosti rozpadající se teplé fronty nad severozápadním obzorem, ale pohled na něj a na jeho obraz v hladině rybníka stál za to. Kolem mě doslovy řvaly žáby. Jejich námluvy mi připadaly stejně hlasité, jako kdysi před lety řehtačka na fotbalovém hřišti, když jsem byl v kotli fanoušků. Přes vytrvalý rykot žab a občasné zašustění za mnou v rákosí jsem si mohl plně vychutnat ty nezapomenutelné chvíle strávené pozorováním planety Merkur 1. června 2000.

Rybník u něhož jsem pozoroval Merkur, na počátku noci 1.6.2000

Rybník u Haklových dvorů, u něhož jsem Merkur pozoroval

Pátek 2. června, 2. výprava za město

Krásný letní den. Jediné co jej kalilo byla vysoká oblačnost, která hrozila zhatit večerní pozorování. V 21:35 jsem vyrazil s tím, že z focení asi nic nebude. Mám ale rád tyto výlety na kole. Bylo krásně teplo a cesta uběhla bez nejmenšího vzruchu. Ve 22:00 jsem už byl na tomtéž malinkatém písčitém ostrůvku jako včera. Žáby opět neúnavně kvákaly. Nad severozápadem se ale odehrávala parádní scenérie v podobě nádherných oblaků na červánkové obloze. A co bylo nejdůležitější. Bylo tam až k obzoru jasno a kupodivu ještě lepší obloha než včera. A tak jsem okamžitě začal pozorovat Merkur. Po desáté večer jsem jej mohl pozorovat, jak postupně putoval posledními zbytky mraků. Pak už se před ním prostíralo jen čisté nebe. Byla to nádhera. Snad se vydaří také fotografie, protože to se prostě musí vidět.

Atmosféra, která panovala při pozorování Merkura 2.6.2000

Mraky mezi nimiž se pohyboval Merkur 2. června 2000

Záběr na Iridium 61, -8 mag + rybník s "Merkurem". Omylem vzniklá dvojexpozice do téhož snímku.

Dvojexpozice Merkuru a Iridia 61

3. červen 2000, 3. výprava za město

Zatím nejteplejší z dosavadních dní. Přemlouvat moji drahou polovičku nakonec nebylo těžké, zvláště když jsem sehnal (pánské) kolo :-) Vyrazili jsme opět tak, abychom tam byli brzy na desátou. Merkur jsme viděli okem už ve 21:39 ! (stačilo vědět kde) Nádherný zážitek nám přichystalo Iridium 61, jehož záblesk měl -7.9 mag ! A pak jsme pozorovali Merkur, poslouchali Kuňky, Skokany a Rosničky (jak jsem se dověděl od odbornice) a nakonec to za námi zašustilo, jako jsem poslouchal už v předchozích dnech. Měli jsme tentokrát sebou i baterku. Divili jsme se že to stále leze k nám. Asi metr od nás se náhle z trávy vynořila hnědá hlavička. S největší pravděpodobností kuna. Když nás tam viděla, zase se schovala do trávy. Asi se lekla hlavně mě :-) Merkur byl opět pěkně pozorovatelný, později, po 22:25 se začal schovávat v lehkém oparu.

 

back   Astronomické události