back

Mladý a starý Měsíc

Astronomické události

Když se řekne "mladý" nebo "starý" Měsíc, má se na mysli velmi tenký srpek viditelný jen velmi nízko nad západním nebo východním obzorem za svítání či soumraku. Kromě srpku bývá velmi dobře patrný popelavý svit té části Měsíce, která je osvětlena Zemí. Dá setkat dokonce se soutěžením o spatření co nejmladšího nebo nejstaršího Měsíce, tedy co nejméně hodin kolem novu.

Právě v létě 2006 se mi naskytly další hezké pohledy na tyto tenké měsíční srpky s popelavým svitem a dokonce se jednalo v případě mladého Měsíce o můj osobní rekord. U starého Měsíce šlo naopak o hezké setkání s planetou Venuší..
Následující popis a fotografie vše přiblíží.

26. 6. 2006

Ještě před novem, který nastal v neděli těsně po 18. hodině našeho času, bylo možné pozorovat velmi starý Měsíc v sobotu nad ránem. Já jsem se sice přichystal na ještě šílenější nápad - pozorovat Měsíc 14 hodin před novem v neděli ráno - ale po předchozím dni a pozdním usínání jsem vůbec budík neslyšel..

Lépe to dopadlo až v pondělí večer, kdy byl Měsíc zhruba 28 hodin po novu. Vydal jsem se pozorovat společně s kamarádem nad sjezdovku na Dobré Vodě jižně od Jablonce nad Nisou. I přes oblačnost jsme Měsíc viděli dobře triedrem, kamarád Aleš samozřejmě i okem (já stále trpím na horší zrak bez brýlí).

Jedna z fotek, kterou považuji za nejlepší vznikla vlastně až jako jedna z posledních. Předtím je Měsíc na fotkách méně patrný, než v této poslední "díře" mezi mraky. Dole na snímku je Liberec a další obce za ním směrem do Německa.


Stáří Měsíce je 27 hodin 55 minut. Expozice 1 sekunda ve 22:19 SELČ, ISO 200, Canon EOS 300D + objektiv 5,6/135mm Sigma.

23. 7. 2006

Léto 2006 se v mysli mnoha lidí zapíše jako velmi horké, ale upřímně řečeno, lepší, než to typicky deštivé a chladné z mnoha minulých let. Astronomicky vzato je pak samozřejmě nadmíru povedené, některé noci, zvláště kolem 20. 7. byly dokonce jedny z nejlepších za celý rok. A tak nebyl větší problém zaznamenat ráno 23. července východ Měsíce s Venuší.

Problém nastal, když jsem si naplánoval pozorování kolem 3:30 na kopci nad domem, ale ještě ve 3:40 jsem Měsíc nemohl nikde najít. Ukázalo se, že výhled na východ mám sice dobrý, ale Měsíc s Venuší nyní vycházejí na severovýchodě a zde mi obzor cloní les. A tak jsem pořádně začal pozorovat až po čtvrté ranní, což bylo po probdělé noci strávené za Souší v Jizerkách docela náročné. Avšak zatímco na Souši jsem téměř mrznul z chladu, dole na kopci byly cítit závany teplého vzduchu z údolí a tak jsem si připadal jako v pravé tropické noci.

Měsíc tedy konečně vyšel a co se Venuše týče, dočkal jsem se jí před pokročilým svítáním naštěstí také, takže to bylo hezké ráno. Uvidím, zda mi náhodou nevyjde zítra počasí na velmi starý Měsíc.


Všechny zde uvedené snímky jsem pořídil v době "rekonvalescence" mého Canona 300D, mám tedy zapůjčen Fuji S5500 s 12x zoomem. Expozice zde uvedené jsou od téměř nejmenšího po téměř největší zoom a všechny byly pořízeny na ISO 100, exp. 1 sekunda.


back   Astronomické události