back

Záhadné družice 2005

Astronomické události

Na podzim 2005 se sešla řada podobných pozorování tří družic, jejichž přesný název nám prozatím zůstal utajen. Tato stránka má zatím za úkol shromáždit informace na jednom místě a pokusit se ve spolupráci s ostatními pozorovateli o identifikaci družic.

Má dnešní akce (10.12.) má možná výsledek - podle informací z loňského Sky&Telescope jde o nějaké staelity NOSS, prozatím se podívejte sem: http://satobs.org/noss.html.

14. 4. 2001, 20:55 UT, Josef Smyčka, Dolní Újezd
Při pozorování jarní oblohy jsem si nad sousedovou střechou (západní obzor, 20°) všiml zvolna se pohybujícího světlého flíčku (jako rozostřená hvězda) o jasnosti asi 4.5 mag. V triedru 8x30 mne ohromil rovnoramenný malý trojúhelník tvořený na vrcholech zhruba stejně jasnými družicemi. Celý systém se nerozpadal, formace držela stálý tvar v průběhu celého mého pozorování. Objekt jsem zpozoroval ve Velké Medvědici, zmizel mi za zástavbou a stromy asi po jedné minutě na severovýchodním obzoru. Velikost trojúhelníku bych zpětně odhadl na 1.5 x 3°.

9. 5. 2001, 20:25 UT, Radek Svatoň, Lipník nad Bečvou
Trojúhelníková formace umělých družic (3) o velikosti stran 4.0 x 4.0 x 2.5 st. (nejkratší strana je ve smyslu pohybu po nebi zadní), jasnosti družic zhruba vyrovnané (4.5 mag), úhlová rychlost objektu 4 st./ 10 sek. Celá orbitální "jízda" kompaktní (družice se nepředbíhají, jejich vzájemné vzdálenosti na nebi se nemění). Objekt zpozorován triedrem v jižní části UMa. Dále pokračuje do CVn, Boo a Vir (v oblačnosti mizí).

24. 8. 2002, 20:09 UT, Honza Mačák, Hvězdárna Úpice
Při kreslení hvězdokupy M11 ve Štítu se v zorném poli mého sometu objevil menší trojúhelník tvořený zhruba stejně jasnými hvězdičkami. Asi to byly tři družice na velmi podobných drahách. Letěli stejně rychle a stejným směrem. Bylo 22:09 SELČ.

2. 4. 2005, 20:52-54 UT, "Mates", Rychnov nad Kněžnou
Pozoroval Saturn u mlhoviny Eskymák ..Ale úkaz večera pro mne nastal ve 22.52 až 22.54 kdy ze směru SZ na JV ve výšce cca 80 stupňů prolétla trojice družic (nebo ufounů) tvořící rovnoramenný trojúhelník se základnou cca 1 st. a délkou cca 3 st. pomalu se šinoucí v této formaci oblohou. Kdysi jsem viděl něco podobného, když se ke stanici MIR připojovala loď Sojuz. Tohle bylo ale plošně daleko rozsáhlejší a navíc bodů byla trojice. Neviděl to ještě někdo?

7. 10. 2005, cca 20 UT, Martin Gembec, Jablonec n.N.
Moje pozorování je bohužel nepřesné. Přestože jsem si tehdy zapamatoval časový údaj a chtěl družice později dohledat, zapomněl jsem na to..
Viděl jsem tedy tři družice ve formaci, z toho si snad pamatuji, že letěly dvě a před nimi jedna a že dvě byly jasnější než třetí. Moje vzpomínky dost nápadně připomínají pozdější pozorování a snímky.. Já celý útvar pozoroval velmi vysoko nad západním obzorem (bylo to u Vegy) a nemohly být od sebe o moc víc, než 1,5 stupně. Pozoroval jsem přes dobsona 200/1000, jas nebyl vysoký, myslím tak 3 - 4 mag. Mé pozorování by si mohl vybavit Aleš Majer, který byl se mnou u dalekohledu. Musím jej ale vyzpovídat..

28. 10. 2005, 19:48 UT, Libor Šindelář, Měděnec
Tři objekty ve formaci rovnoramenného trojúhelníku letěly z hlavy Draka přímo k DENEBu rychlostí cca. 2° za 10s. Základna toho rovnoramenného trojúhelníku byla rovnoběžná se směrem letu, takže to vypadalo, jako by ten trojúhelník letěl bokem. Asi po 2 minutách vletěly objekty do zemského stínu a ztratily se. Co to bylo, nevím. Nebudu ani spekulovat.
Výše uvedené údaje jsou z pozorovacího deníku, tedy velmi přesné.
Doplnujeme ještě další upřesnění: Pozorování provedeno vizuálně a dodatečně triedrem 7x50. Místo pozorování Měděnec (50°25' s.š. 13°7' v.d. 850m.n.m). Pozorovací podmínky : jasno, mírný J vítr, teplota cca. 10°C, MHV dle CEP 6,44 (tedy 19 hvězd v trojúhelníku alfa, beta a sigma CEP).

4. 12. 2005, 17:31 UT, Tomáš Růžička, Podmoklany
Dnes při focení Venuše a Měsíce jsem foták otočil jen tak na Plejády a po 15 s jsem tam zachytil tyhle 3 letící body. Po asi 7 vteřinách jsem fotil znovu a posunuly se asi o 15 úhlových min. Zřejmě to budou nějaké družice, ale že by letěly takhle vedle sebe a stějně rychle??

 

Originály snímků jsou k dispozici ke stažení po klikntí na náhledy, za poskytnutí autorovi děkuji.

Jak vidíme, čistě náhodou se podařilo záhadnou trojici družic zaznamenat i fotograficky. Máme tedy již dost velkou naději je identifikovat. O to se již pokusil na fóru Milan, ale prozatím si nejsem zcela jist, zda tomu tak může být, zvláště, když tělesa jsou tři a poměrně jasná. Pokud máte k tomu co říct, pište mi na mail: martin.gembec@email.cz


 

back   Astronomické události