Jaký byl Astronomický den na Jizerce?

Už potřetí jsme se sešli na Jizerce, abychom zde pozorovali Slunce, přednášeli o zajímavých věcech z astronomie, ukazovali fotografie vesmírných objektů nebo reálné objekty na obloze, za soumraku i v noci. Naše stěžejní akce v Jizerské oblasti tmavé oblohy nás opět utvrdila v tom, že když něco uspořádáme společnými silami, může jít o pěknou a úspěšnou akci za každého počasí.

Jestliže o prvním dnu na Jizerce před dvěma roky jsme zažili všechny druhy počasí, tak loni bylo opravdu hezky a pozorovalo se vše možné až do noci. Letošní třetí akce byla podobně jako ta první poznamenána vrtochy počasí, ale bylo to mnohem lepší, protože Slunce, Měsíc nebo Venuši bylo možné pozorovat od dopoledních hodin až do večera a i když z večerním soumrakem se zatahovalo vysokou oblačností, lidé byli vděčni alespoň za Měsíc v oblačném závoji nebo později i za Saturn a několik deep-sky objektů, které vykoukly v jasnějších místech oblohy. Teprve po půlnoci se začalo vyjasňovat a zbytek noci bylo víceméně hezky. To už nám ale nebylo nic platné.

Animace z MSG

Slunce jednoznačně dominovalo letošní akci. Za spolupráce Pražské pobočky ČAS a Klubu astronomů Liberecka jsme zprostředkovali pohled na Slunce pokryté mnoha skvrnkami a také pohled na chromosféru v čáře H-alfa. Michal Švanda přednášel o naší nejbližší hvězdě i o jejím vlivu na život lidí.

Slunce 26. 5. 2012

Večerní pozorování bylo kvůli vysoké oblačnosti omezeno na pozorování Měsíce před první čtvrtí. To už se k nám přidali i polští astronomové z Astronomického klubu při Univerzitě ve Wroclawi. Na pozorování dorazila také škola v přírodě z Prahy. Děti byly překvapivě zvídavé a tak jsme jim při dočasně zatažené obloze připravili program i v budově Sklárny. Ukázalo se, že možnost ohřát se uvnitř a něco se dovědět o vesmíru s radostí využila i řada dalších návštěvníků. To je dobrá inspirace pro příští rok.

Akce se tedy díky výborné spolupráci astronomů s rodinou Dudových opět vydařila a těšíme se na další. Bude to např. 28. 7. pozorování Slunce na Jizerce při Anenské pouti, nebo 11. srpna večer pozorování oblohy a snad i Perseid. Astronomický den na Stogu na polské straně bude přibližně na konci září. V červnu chystáme Astronomické setkání v Klubu na Rampě 18. 6.  a snad při dobrém počasí i večerní pozorování v Jablonci nad Nisou.

Komentáře byly uzavřeny.