Refráčkový dýchánek

V pondělí 7. května se nečekaně vyjasnilo a tak předseda Klubu astronomů liberecka narychlo svolal pozorování na okraj Dalešic. Přicházející oblačnost a časný východ Měsíce den po úplňku stejně nedovolovaly uspořádat větší akci. Hlavním důvodem ale bylo pořízení nového refraktoru 127/1200 do výbavy členů KaLu a potřeba jeho důkladného vyzkoušení.


Aleš s refraktorem 127/1200

Zkraje večera se v těchto dnech dají pozorovat dobře planety, kde jsou čočkové dalekohledy jako doma, takže byl vyhlášen Refráčkový dýchánek, kam jsou zrcadlové dalekohledy zapovězeny a tolerují se maximálně katadioptry.

Na louce u lesa s dobrým výhledem od západu přes jih až na východ se tak po deváté večerní objevilo hned několik přístrojů. Aleš vybalil kromě výše zmíněné dlouhé roury ještě maličké ED70, MaG přinesl svůj nový 6″ Schmidt-Cassegrain, HoPi na svoji montáž posadil ED80 a já vytáhl 5″ binar. Maggie měla navíc v záloze ještě triedr 10×50.


MaG s SCT 150/1500

V devět je ještě světlo, ale Venuše už zářila nad Ještědem, tak byla prvním cílem. Každý dalekohled jsme důkladně prověřili, vyměňovali okuláry a dávali zvětšení, co snesou a co už ne. Ke slovu tak přišla komplet řada 100stupňových Ethosů i oba Powermaty 2 a 2,5x. Došlo i na binohlavu a Panoptiky, Naglery a TV Zoomy. Na louce se to prostě zelenalo :)

Venuše předvedla krásný srpeček více či méně ovlivněný barevnou vadou, ale teprve Mars, který následoval, ukázal nějaké podrobnosti. Byl natočen tou zajímavější stranou a tak i přes ne zcela ideální seeing se daly dobře pozorovat jak bílé polární oblasti, tak tmavá Syrtis Major na rovníku.


Hopi s ED 80/600

Saturn byl ještě dost nízko, přesto se stal se svými měsíčky vděčným objektem. Kromě Cassiniho dělení bylo možno pozorovat i pásy oblačnosti na kotoučku.

Dále se koukalo na kometu Garradd, dvojhvězdy i vybrané deep-sky objekty. Dvouhodinovou pozorovací seanci zakončil vycházející Měsíc. Měl výrazně červenou barvu a působil velkolepě, jak se pomalu vynořoval zpoza vzdáleného horizontu. Chvíli po tom se kompletně zatáhlo.


Aleš pozoruje Mars

Ukázalo se, že pořízení nového achromátu obohatí nejen naše výjezdy za tmou, ale zejména se využije při pozorování pro veřejnost. Test se tedy vydařil, vracet se nebude.

Zapsal Vic, fotila Maggie.

Komentáře byly uzavřeny.