Astronomie na ostrovech…

Letošní dovolenou trávím na Britských ostrovech, ale ani zde jsem neopomněl na astronomii a v rámci možností navštívil některá místa s ní spjatá, tudíž zasílám aktuální report z UK.

Edinburgh Observatory

Nejprve trochu té prehistorické astronomie. Když přijedete vlakem do Salisbury v anglickém hrabství Wiltshire, hned před nádražím můžete nastoupit do klasického červeného double-deckeru, který vás za asi 20 liber sterlingů odveze k návštěvnickému centru u Stonehenge. V ceně je již zahrnuto vstupné, tak vám nic nebrání vydat se v průvodu dalších desítek návštěvníků k megalitické stavbě, jejíž počátky se datují kolem roku 1900 př. n. l. Komplex menhirů obejdete dokola, můžete si jej fotit ze všech stran, a jak dlouho chcete – autobus, který vás odveze zpět, jezdí každých 30 min. S astronomií je neodmyslitelně spjato měření času a v salisburské katedrále pak najdeme dochované středověké hodiny.

Dalším místem, kde jsem narazil na astronomii, byl Oxford – starobylé univerzitní město a nemetropolitní distrikt v hrabství Oxfordshire. V místním Museum of the History of Science právě probíhá výstava královské astronomické společnosti The Renaissance in Astronomy. Uvnitř lze spatřit desítky zajímavých exponátů, nejvíce mne zaujaly samozřejmě dalekohledy ať již mosazné nebo dřevěné (už vím, kde se inspiroval MilAn při stavbě svých šestibokých překližkových tubusů…).

Původně jsem měl v plánu navštívit ještě královskou observatoř v Greenwich, ale kvůli blížícím se olympijským hrám je dočasně uzavřena. Další příležitost se naskytla ve skotském Edinburghu na Calton Hill, kde se nachází historická City Observatory, jejíž velká kupole byla na počátku 20. století domovem 22palcového (56 cm) refraktoru. Jeho optická kvalita však údajně nebyla nejlepší. Observatoř donedávna sloužila členům Astronomical Society of Edinburgh, ale v roce 2009 byla uzavřena kvůli poškození střešních krytin vandaly.

No a nejenom astronomií je člověk živ a ke staré dobré Anglii patří také dobrá skotská singlemalt whisky. Nutno poznamenat, že cena lahví unikátních značek bývá rovněž astronomická, řádově stovky až tisíce liber. Na jednu obzvlášť luxusní jsem narazil v malé palírně Edradour v Highlands – v sudu zraje od roku 1966 a její cena se pohybuje kolem 6000 liber za litr. Tak nevím, jestli bych si dal lahvinku tohoto moku nebo si raději pořídil třeba 20palcový dobson se sadou Ethosů…

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.