Noční svítící oblaka 21. 7. 2013

Další z několika letošních úkazů nočních svítících oblak (NLC) nastal ráno 21. července a tentokrát byla oblaka hodně jasná. Jediná nevýhoda spočívala v opravdu malé výšce nad severním obzorem. Martin Mašek z našeho Klubu astronomů Liberecka na ně poslal upozornění a tak se je podařilo nasnímat z Liberce i Jablonce nad Nisou. To nám umožní nejen publikovat snímky a animaci, ale snad také výpočtem potvrdit výskyt oblak ve výškách kolem 80 km nad zemí. Výsledek zde zveřejníme.

NLC 21.7.2013 ráno, foto: Martin Gembec

Noční svítící oblaka na snímku jsou velmi pěkně strukturovaná. Nejjasnější struktury byly patrné volným okem, ale drobné vlnky vynikly až při pohledu na snímky. Škoda jen, že oblaka sotva vykoukla zpoza kopců. Obrázek je jen malým výřezem z fotografií 85 mm ohniskem. Z fotografií jsem sestavil animaci, můžete si ji stahovat pod tímto odkazem, doporučuji pouštět opakovaně ve smyčce. Povšimněte si efektu se světly domu na kopci pod rozhlednou Královka. Buď jde o důsledek roztřesení fotoaparátu při začátku expozic, nebo o zajímavý optický jev.

Očekávám, že mi Martin Mašek pošle své fotky a že v tomto článku zveřejníme i výsledek výpočtu výšky oblak metodou triangulace, byť základna je malá. Prozatím odkaz na fotku co dal Martin na FB.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.