Komety při vysoké oblačnosti a úplňku

„Už mi asi hrabe“, řekl jsem si dnes ráno ve čtyři, když mi zvonil budík. „Podle družice je v Jizerkách opravdu jasno a vysoká oblačnost je až nad Slezskem, tak to by to možná mohlo vyjít“, říkám si v duchu. Nejsem zas takový cvok – čtu SMS od Cassiho: „Jeli jsme na Jizerku“. Vida, nejsem v tom sám. Ale nemám času nazbyt. Auto musí být v půl sedmé doma, žena jde do práce. Kluci, jedu jen na Královku, snad to bude stačit. Přijiždím na Bedřichov a venku mlha, jak v Rákosníčkovi, jen Měsíc ještě prosvítá. Nic, jedu dál, co naplat. V lese ke Královce mlha mizí, jsem zase optimista. Přijíždím na Královku a zase mlha. No to snad ne. Nahoře jsou hvězdy OK, ale u obzoru jen mlíko. Nu co už, mám ještě v hledáčku náhradní místo o kilometr východněji, jedu tam, otočit to mohu vždycky. Přijíždím tam. V lese zase mlha není a u lesa na místě taky ne. Vidím Krkonoše a nad nimi vysokou oblačnost, naprosto neprůhlednou. Ale dost nízko, přesně jak jsem čekal. Kometa ISON je ještě v ní.

V galerii jsou úplněk, Krkonoše a ranní červánky.

Sestavuji tedy nádobíčko, fotím a pozoruji zatím kometu Lovejoy. Její nalezení je snadné i přes Měsíc v úplňku na západě. Kdy zase bude na obloze kometa viditelná snadno při úplňku. V triedru 10×50 jsem jí viděl jen jako mlhavou kuličku, ale v 20×80 bych se vsadil, že vidím i kousek ohonu, asi do půl stupně. Neuvěřitelné. Fotím tedy sadu expozic 50 mm objektivem. (Ohon je na snímku asi 2° dlouhý).

C/2013 R1 (Lovejoy), 17.11.2013

Mezitím vidím Spiku na východě. Zřejmě mezitím vylezla z mraků. Rychle tam mířím 10×50, nejsem si ale jist, zda hvězda v pozici komety je opravdu ISON. Mířím 20×80, ale raději rychle nejdřív exponuji, dokud je tam snad něco vůbec vidět.

ISON 2+2exp
Uprostřed je Spica, kometa je kousek vpravo nahoru, na hraně mezi oblakem a čistší oblohou. Na klik ještě jiná verze komety nad krajinou.

Natahují se tam vysoké oblaky. Vracím se k triedru a není pochyb. Je to mlhavý flíček, jasný asi jako hvězdy 5. – 6. velikosti. Vůbec není snadné ten jas odhadnout. Dofotil jsem sadu expozic krajiny s kometou. Prohlížím je a vidím, že už bude svítat. Škoda těch oblak. Na posledním snímku ale vidím, že zprava se oblaka šinou doleva a s nimi díra. Když poleze kometa nahoru a mraky doleva, možná… otáčím objektiv na výšku a exponuji dál, expozice už jen 15 sekund při ISO 800 a f3,3, víc to nejde.

kometa ISON výřez 14x20s
14 expozic po 20 sek. složených na sebe pomohlo zvýraznit, že kometa má i ohon ;)

Triedrem zřetelně vidím jak na svítající obloze vpravo přibývají hvězdy. Už vidím i více hvězd nad kometou. Už je kometa vidět nejlépe. Svítá, ale už vidím slabě kousíček ohonu a bočně snad i půl stupně, ale je to tvrdý boj mezi viditelným a neviditelným. Svítá definitivně. Kochám se červánky. Balím a musím domů, mám to jen tak tak, už jedu téměř pozdě. Jsem to ale šílenec, pozorovat přes vysokou oblačnost a při úplňku. Ale viděl jsem ji. Je nepochybně stále dost jasná. Škoda, že nebylo lépe, ale kdoví, kdy se zas vyjasní.

Martin Gembec

2 komentářů k “Komety při vysoké oblačnosti a úplňku”

  1. 323K13L

    Paráda!

  2. zbignieww

    Komentar cte se jak detektivku ;) Gratuluji !