Jupiter v Turnově

Páteční vyjasnění přineslo telefonát od Aleše, jestli se nezajedem podívat na Jupiter do Turnova. Byla to šťastná volba, protože ačkoli to na to nevypadalo, obraz planety byl nakonec v dalekohledech velmi klidný a bylo to příjemné pozorování.

Jupiter přes refraktor v Turnově
Je těžké alespoň naznačit, jak vypadala planeta při pohledu přes refraktor a větší zrcadlový dalekohled. Pokusil jsem se alespoň natočit video a následně v Registaxu vykouzlil alespoň náznak toho, co bylo vidět. (MaG)

Všemu dominovala především Velká červená skvrna (GRS), která postupně lezla k okraji. Měla krásně cihlově oranžovou barvu (podobně jako na fotce). Rovníkové pásy byly červenohnědé. Další pruhy byly světlejší. Za GRS se táhlo světlé pásmo, v němž byla občas patrná zvlnění. O mnoho více detailů vidět nebylo, na to nejsem zkušený pozorovatel planet. Ale soudě podle solidního seeingu si myslím, že při zvětšení 170× i více by asi běžní kresliči z Astro-fóra slintali blahem. Tak krásným dojmem Jupiter působil.

Kresba po paměti Aleš Majer

Kromě toho okolo trůnily čtyři měsíčky. Každý vypadal jako malé kolečko a nebylo tedy pochyb, že to největší je Ganymed. Za desítky minut byl i patrný pohyb měsíců vůči sobě.

Pozorování Jupiteru v Turnově 27.12.2013

Stihli jsme se podívat i na několik objektů vzdáleného nebe. Nemohli jsme se vynadívat především na Velkou mlhovinu v Orionu (M 42), kde v Trapezu jsme se snažili vykoukat dvě další slabší hvězdičky. Obloha v Turnově na hvězdárně bývá celkem solidní, ale tato noc patřila mezi ty tmavší. SQM-L (Vic) ukázalo hodnoty 20,84 MSA, což je poměrně neobvykle dobrá hodnota na příměstské nebe.

Pozorování Jupiteru v Turnově 27.12.2013

Litovali jsme jen, že jsme nemohli aktuálně pozvat další lidi. Pro tento účel by se hodila nějaká forma upozornění na mail. Zatím vznikla alespoň stránka na Facebooku, třeba si své návštěvníky najde.

Jeden komentář k “Jupiter v Turnově”

  1. Aleš_jbc

    Z detailů na Jupiteru mne zaujal ještě výrazný světlý, téměř bílý lem oddělující cihlově oranžovou GRS od tmavšího SEB.