Kometa roku 2013

Koncem roku je vždy zvykem se ohlédnout a bilancovat uplynulé období. Rok 2013 měl být rokem komet a to se určitě splnilo. Ale která z těch mnoha letošních komet byla nakonec nejlepší?

Celkem jsem od ledna do prosince pozoroval 18 různých komet. Zkraje roku to byla nejprve rychloběžka C/2012 K5 (LINEAR). Vzpomínám na loňskou silvestrovskou noc, kdy doslova uháněla mezi hvězdami v souhvězdí Vozky. Tak rychlý pohyb snad nepamatuji, letěla přímo před očima. Bohužel jsme si ji kvůli špatnému počasí na začátku roku moc neužili.

Následovala další LINEARka (C/2012 L2), ale ta byla jen slaboučká. Vzápětí se ale objevila od roku 1827 pohřešovaná vlasatice 273P/Pons-Gambart, kterou jsem si nemohl nechat ujít. Už jen z názvu na vás dýchá historie…

Ale to už se protáhla kolem Slunce dlouho očekávaná kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) a začala být viditelná i ze severní polokoule. Nemohli jsme to vydržet a chtěli jsme ji co nejdříve vidět, tak jsme za ní kvůli v Čechách panujícímu špatnému počasí vyrazili s Alešem do Německa. Byla úžasná! Po dlouhé době jsme zase viděli kometu pouhým okem. Strávili jsme s ní ještě mnoho večerů. Sám jsem ji poprvé pozoroval už v květnu 2012, když se necházela ve Štíru nedaleko M4, ale to byla ještě slaboučká. A loučení nastalo až teď koncem září, po více než šedesáti setkáních. Byla tu s námi tedy celkem dlouho.

Vedle takového jarního klenotu pak zůstala slabá C/2011 R1 (McNaught) skoro nepovšimnuta.

Ovšem tou dobou už ke Slunci mířila ještě více očekávaná C/2012 S1 (ISON), kterou jsem pozoroval už na apríla jako hvězdičku 15. velikosti. Její čas ale měl teprve přijít.

V květnu se ale na naši oblohu konečně dostala další jasná kometa a to kometa C/2012 F6 (Lemmon). Mrška mi tehdá na podzim proklouzla na jižní oblohu, než jsem ji stačil díky špatnému počasí ulovit, a tam krásně zjasnila, že byla vidět i pouhým okem. K nám už se vrátila slabší, ale pořád velmi krásná. Byla tu pak aspoň také dlouho a s PanSTARRSkou dělala celé léto hezkou kometární dvojičku. Poslední pozorování mám z konce listopadu.

Přidala se k nim ještě v polovině prázdnin stará známá z minulého roku – C/2010 S1 (LINEAR). Nedosahovala nijak závratné jasnosti, ale pozorovatelná byla až do podzimu dobře.

To jiná kometa PanSTARRS – C/2012 K1 – byla tou dobou ještě nevýrazná. Prakticky se nehnula z hlavy Hada, kde se připravovala na své vystoupení během roku 2014. Její čas však teprve přijde…

Další periodická kometa, co přišla na scénu, byla 26P/Grigg-Skjellerup. Viděl jsem ji všehovšudy jednou, konkrétně za dobré noci v lomu během našeho pozorování Perseid. Však ona se ale zase vrátí. ☺

Třetí LINEARkou roku byla koncem září C/2011 J2 (LINEAR). Opět žádná vypalovačka, jen tradiční nenápadná malá mlžinka skrz 16″ Almaru. Pozoroval jsem ji spolu s dalšími šesti vlasaticemi o Velké kometární noci 29. 9. doma ze zahrady.

Tu noc padly do hledáčku ještě dvě další nové komety. Tedy zas tak nové ne, když jsou obě periodické. Nejprve 154P/Brewington, kterou jsem před tím dlouho neúspěšně náháněl, a pak i 2P/Encke, co začala příjemně zjasňovat.

Pak se ještě povedlo vyduchařit P/2013 J2 (McNaught), která dala opravdu zabrat. Na rozdíl od jiných jsem ji ale viděl. Jinak jsem si během roku vylámal zuby na 63P/Wild, C/2013 E2 (Iwamoto) nebo třeba C/2013 N4 (Borisov), které papírově měly být v dosahu, ale buď podmínky, nebo kometa samotná úspěchu nepřály.

Vzápětí se ale nečekaně objevila tak trochu nad plán nádherná kometa konce roku – C/2013 R1 (Lovejoy). Krásná byla zejména kvůli svému ohonu. A viditelná snadno jen očima! Tou dobou hezky doplnila zjasňující dvojici Encke a ISON. Nad ránem tak od října bylo možno pozorovat hned tři pěkné a jasné komety.

Aby toho nebylo málo, tak přišla ještě jedna LINEARka – C/2012 X1. Prostě znenadání vybuchla a proto značně zjasnila. Připomněla nám tak úžasné zážitky s kometou 17P/Holmes z roku 2007. Dlouho jsme ji neúspěšně naháněli na večerní obloze, abychom si ji konečně vychutnali spolu s dalšími třemi nad ránem.

Zní to až neuvěřiteelně, ale to ještě nebyl všem jasným kometám konec. Zakrátko přibyla k těmto čtyřem ještě pátá! Tou byla čerstvě objevená C/2013 V3 (Nevski). Přišla a zjasnila, aniž by se koho ptala.

Už jen do počtu se do dosahu našich malých dalekohledů dostala na konci roku 290P/Jager vyčkávající na svoji příležitost v souhvězdí Vozky.

Závěr roku tedy předčil všechna původní očekávání. Vlastně až na jedno. Myslím tím kometu ISON, která často dostávala přívlastek kometa století. Nepřežila těsný průlet kolem Slunce a moc toho z ní nezbylo. Ostatní komety ji ale dobře zastoupily.

Která že ale byla tou nejlepší? Která byla kometou roku 2013? To už nechám na každém z vás. Můžete se podělit třeba v komentářích pod článkem.

A co rok 2014? V jakém znamení asi bude? Pár hezkých komet se očekává, ale rok 2013 se už asi opakovat nebude. Ale kdo ví? Necháme se překvapit. Komety jsou nevyzpytatelné a to je na nich krásné…

 

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometa roku 2013”

  1. martin.gembec

    Rok 2013 byl prostě kometární rok, ačkoli nebyla na obloze žádná vyloženě laicky snadno viditelná kometa. Nedokázala to panSTARRS, ačkoli nezklamala a prostě se lépe předvést nemohla. Nedokázala to ISON, ačkoli chyběl jen malý kousek, kdyby něco prolétlo kolem Slunce. Překvapivě nejvýše tedy řadím kometu Lovejoy, s níž nikdo nepočítal, ale byla snadno viditelná okem poměrně dlouho, ačkoli nebyla tak jasná, jak si už dlouhá léta přeji. Konečně okem viditelná kometa a v dalekohledu i s ohůnkem. Nejvýše ji řadím díky vzhledu a jeho změnám na fotkách. Jinak dávám na roveň obě komety, co jsem dal do PFky. Na rozdíl od tebe Vicu, viděl jsem komet nepoměrně méně, ale bude těžké tento počet i tak překonat.

  2. Marek Biely

    Já jsem za letošní rok spatřil celkem 8 komet. A všechny binokuláry. Byly to komety C/2011 L4 (PanSTARRS), C/2012 F6 (Lemmon), 2P/Encke, C/2013 R1 (Lovejoy), C/2012 S1 (ISON), C/2012 X1 (LINEAR), C/2013 V3 (Nevski) a 154P/Brewington. Pokud bych měl vybrat nejlepší kometu, vybral bych rovnou dvě. A to PanSTARRS a Lovejoy. Kometa PanSTARRS byla sice papírově jasnější a viditelná pouhým okem i za svitu Měsíce, ale velmi pěkné divadlo předvadla i kometa Lovejoy, kterou jsem spatřil pouhým okem dvakrát. Byla (a ještě je) nádherná. Rekordní délka ohonu, ktreou jsem viděl, byla 2,5°. Ale byli i jiní vizuální pozorovatelé, kteří hlásili až 5°. Jinak doufám, že se i příští rok objeví kometa typu Lemmona a Lovejoye. Zatím totiž příští rok závisí na tom, jak se vyvinou komety C/2012 K1 (PanSTARRS), C/2013 A1 (Siding Spring) a C/2013 V5 (Oukaimeden). Všechny tři jsou ale nové komety z Oortova oblaku, které většinou působí zklamání. Naopak ty, které u Slunce již několikrát byly, jsou pak klidně o 5 mag jasnější, než byla původní předpověď. Letošní kometární rok se tedy určitě nezopakuje a mám obavy, že pokud nebude objevena nějaká starší kometa, způsobí nám příští rok jenom zklamání.