Lovejoy stále jasná

Tak trochu navážu na Vicovu kometární bilanci a osobně bych pasoval na kometu roku 2013 C/2013 R1 (Lovejoy), mimochodem stále dobře pozorovatelnou na ranní, ale i večerní obloze, jak jsem se včera sám přesvědčil.
Obloha sice nebyla zcela jasná, ale oblačnost vykazovala po setmění četné trhliny, tak jsem vzal triedr 15×70 ED a vyrazil na nedalekou Schmirglovu vyhlídku nad Brandlem na Žižkově vrchu. Labuť s Lyrou jsem poznal hned, ale identifikovat mezi mraky charakteristický květník souhvězdí Herkula nebylo zase tak snadné. Po chvíli jsem v triedru nalezl M13, ale potřeboval jsem jasnou oblohu podstatně jižněji v místech, kde se nacházel nad obzorem hustý pás mraků. Rozhodl jsem se chvíli vyčkat a vyplatilo se. Krátce před 18. hodinou vykoukla z mraků delta Her a o pár minut později i kometa.

kometa Lovejoy, kresba Aleš M.

Ve srovnání s M13 mi přišla trochu jasnější, ale průměrem komy menší a měla výraznou centrální kondenzaci. Na světlé městské obloze a nízko nad obzorem jsem ohon samozřejmě neviděl. Kometu jsem pozoroval několik minut a pak opět klesla do mraků. Pokud to mělo být letošní rozloučení s mojí „kometou roku“, tak to byl zábavný lov.

Aleš Majer

Jeden komentář k “Lovejoy stále jasná”

  1. vic

    Ja se na ni prave divam z komina triedrem 15×50 IS.
    Obloha je jeste dost svetla, pozadi navic prosvetluji silvestrovske svetlice, kometa je ale dobre viditelna. Jasnost ma srovnatelnou s M13, ktera je preci jen o neco vys nad obzorem.