Slunce stále kropenaté

Velké množství skvrn v několika skupinách nám ukazuje přivrácená strana Slunce také v únoru. V týdnu kralovala dvojice velkých skvrn, která již pomalu zapadá, ale ani další aktivní oblasti se nedají zahanbit. Navíc vychází další větší skvrnka. Jeden dokumentační snímek přes 8 cm ED refraktor v ohnisku 600 mm přikládám níže.

Slunce 8.2.2014 Martin Gembec

Martin Gembec

4 komentářů k “Slunce stále kropenaté”

  1. Abul Afin

    Krásný snímek Slunce.
    Můžeš prosím jen stručně napsat, jakým způsobem ho fotíš? Mám také ED 80/600, fotím v primárním ohnisku na Canon EOS 600D přes folii Baader a snímky ani z poloviny njedosahují takové kvality.

  2. martin.gembec

    Ahoj. Výsledky mívám i o fous lepší, základem je dobré zaostření, snímání sady expozic a výběr, případně i složení těch nejlepších. I při dobrém zaostření jsou některé snímky horší vlivem seeingu. Ostřím poměrně špatným hřebenovým výtahem s velkou vůlí, ale když vůli přejedu a nepatrně pootáčím výtahem, většinou něco ostrého pořídím. Dělám postupně sady expozic s určitým zaostřením a když jsem blízko ostrosti (kontroluju displej s ručníkem přes hlavu) tak fotím delší sady cca 10 snímků. Nejlepší sadu pak proberu a porovnám, zda stačí vybrat nejlepší snímek a nebo složit několik v Registaxu. Zde jsem složil 5 nejlepších snímků z 20 ti s podobným zaostřením. Fólii mám Baader vizuální (běžnou) a už není v ideálním stavu, ale foukalo a nemám ještě z lepšího kusu kvalitní držák. Mrkni na snímky ISS před Sluncem přes ED a přes dobson 150/1200. Je tam ještě dost rozdíl… http://udalosti.astro.cz/?p=491 http://udalosti.astro.cz/?p=498

  3. Antonín Hušek

    Martine to samé dělám já, prostě chce to trpělivost a výsledek se dostaví. I s malým dalekohledem lze dělat divy. Zdravím.

  4. Abul Afin

    zkusím také, ten přelet přes koouč je fakt pěkný!