Zatím nejlepší Mars letošní opozice

Sobotní noc neslibovala nic zajímavého, jednak na obloze zářil Měsíc krátce před úplňkem a také se od SZ přibližovala frontální oblačnost. Původně jsem ani žádné pozorování neplánoval, ale navečer mi zavolali nějací lidé, jestli by se nemohli přijít podívat na turnovskou hvězdárnu. Domluvili jsme se na půl devátou a asi hodinu jsem jim ukazoval Měsíc a Jupiter.

Mars 12. 4. 2014, Aleš Majer
Kresba Marsu 12. dubna 2014, Aleš Majer

To už dorazila první vlna vysoké oblačnosti, přesto jsem po jejich odchodu namířil CPC 1100 postavený na terase na Mars. Nějaké albedové útvary tam na první pohled byly a při zvětšení 215x jsem jasně identifikoval při okraji kotoučku Velkou Syrtu a od ní se táhnoucí záliv Sabaeus. Obraz však byl málo kontrastní, tak jsem otočil kopulí a na Mars namířil 6“ refraktor. To byla na první pohled úplně jiná liga. Nejprve jsem dlouho studoval povrch pomocí skvělého okuláru Baader Ortho 10 mm (zv. 225x), ve kterém byl obraz ostrý jako břitva, krásně kontrastní a hlavně nesmírně klidný (seeing Ant. I-II). Po příjezdu Viktora jsme používali ještě TV Ethos 8 mm (zv. 281x). Turnovský refraktor mě nepřestává fascinovat svojí optickou kvalitou, v přímém porovnání s SCT téměř dvojnásobného průměru (6“ vs. 11“) naprosto jednoznačně zvítězil v rozlišení detailů i kontrastu pozorovaných útvarů na Marsu.

Popis kresby: Na dolním okraji kotoučku byla krásně patrná jasná polární čepička (cca na 7. hodině) a jakoby druhá, falešná polární čepička na 2. hodině, tvořená jasnou oblastí Hellas. Od ní dolů se rozprostírala výrazná tmavá oblast Iapigia přecházející v Syrtis Maior. Naopak ke středu kotoučku se táhl tenký tmavý pás Sinus Sabaeus (asi nejvýraznější útvar) zakončený Sinem Meridiani zcela evidentně rozpolceným vedví Fasticiem Arym. Na rozhraní Sinus Meridiani a rozlehlé světlé oblasti Moab bylo zřetelné zjasnění Edom. U levého horního okraje se nacházel Sinus Margaritifer opticky spojený s Oxia Palus. Levou spodní část zaujímal svojí rozlohou Niliacus Lacus a část Mare Acidalium. Na desáté hodině již zasahovala světlá oblast Chryse.

Aleš Majer

Jeden komentář k “Zatím nejlepší Mars letošní opozice”

  1. Pavel Vála

    Ahoj Aleši,
    dublety Lichtknenecker f/15 jsou velmi kvalitní a odpovídají současným ED
    objektivům pro dané ohnisko s barevným indexem kolem 2,2 (viz hodnocení testy) z university v Tuebingenu – Německo od pana Rohra. Vlastním též kvalitní okulár pro pozorování planet a to Tele-Vue Plöss 8 mm. Můžeme ho zkusit.