Zprávy z pozorovatelny Javorník (2)

Do výbavy pozorovatelny přibyl další přístroj refraktor Bresser Messier AR127L (127/1200). Samozřejmě je určen primárně na planetární pozorování. Níže je fotografie Jupiteru ze dne 2. 4. 2014. Snímek je složenina z videa pořízeného právě přes refraktor AR127L kamerou ASI120MM v kanálu G. Bohužel u většiny snímků dochází při zpracování v Registaxu k cibulovému efektu a nevím, jak se toho zbavit.

Jupiter z Javorníku, Jiří Kapras
Jupiter 2. 4. z Javorníku, foto: Jiří Kapras

Ve středu 16.4.2014 jsem jel nejdříve do Turnova na hvězdárnu, kde se plánovala „planetární párty“. Musím uznat, že pohled na Jupiter přes refraktor 150/2250 byl úchvatný a bylo vidět mnoho detailů i když nebyly úplně ideální podmínky navzdory křišťálově čisté obloze. Příště se musím pokusit o nějaké video. Nicméně jsem se po čase s kolegy rozloučil a vyrazil na Javorník.

Po krátkých přípravách se zprovozněním pozorovatelny jsem se nejprve jal pozorování Jupiteru. Rudá skvrna už byla dobře patrná a celkově bylo vidět dost podrobností. Vzduch se trochu uklidnil. Nebylo to takové pokoukání jako v Turnově přes tu 150, ale nebylo to vůbec špatné. Bresser je slušný dalekohled.

Potom už jsem zaměřil pozornost na vystupující Mars. Obětoval jsem vizuální pozorování a jenom jsem fotil. Videí jsem udělal celkem dost a zde je jeden vzorek:

Jupiter z Javorníku, Jiří Kapras
Mars 16. 4. z Javorníku, R127/1200, Barlow 2x,
ASI120MM, foto: Jiří Kapras

6 komentářů k “Zprávy z pozorovatelny Javorník (2)”

  1. martin.gembec

    Další skvělé pozorování, díky Jirko! Alespoň vím, proč jsi tak brzo odjel, což mě překvapilo. Podmínky se výrazně zlepšily i v Turnově, takže to byla pecka, ale uznávám, že mít vlastní pozorovatelnu a hračky, jako tam máš, taky bych odjel, nebo dovezl hračky do Turnova :-) Na cibuli se poptej po Astrofóru, už to tam řešili a snad i vyřešili, někdo ho má a někdo ne. Možná by věděl i Luděk Hamr, ten ho míval největší.

  2. Pavel Vála

    Petzvalův aplanatický objektiv má výbornou kresbu v celém zorném poli, ale horší barevnou aberaci obdobnou u achromatických dubletů objektivů cca s
    f/10. Je to daň za rozdílný rozptyl barev v ohnisku objektivu (cibulový efekt).
    Běžně použitá skla u obou členů objektivu neumožní snížit barevný index v daném rozsahu spektra. Pro plošné objekty (Měsíc, planety) je vhodné i použít filtr ořezávající oblasti IR a UV spektra.

  3. martin.gembec

    Jirko, jestli je to tak, jak píše Pavel, půjč si od Aleše nějaký filtr na potlačení barevné vady, používal ho když jsem s ním pozoroval. Třeba to bude lepší.

  4. Pavel Vála

    Martine,, když jsi pozoroval u mne Saturna, tak jsi se díval též přes filtr potlačující barevnou aberaci. A tvé hodnocení bylo přívětivější…

  5. martin.gembec

    U tebe ty planety byly úžasné, rádi na to vzpomínáme. Tehdy to pro nás byla špička.

  6. Jiří Kapras

    Ahoj Pavle, už přestaň fantazírovat. Jak jsi přišel na to, že to je Petzval? A mohu upozornit, že cibulový efekt se objevuje i při snímání přes Newton. A filtr fringe killer mám na Bresseru nasazený! Přestaň dělat astronomii z gauče a přijď mezi nás :)!