Odpoledne se Sluncem

Sváteční 8. květen jsem se převážně válel v posteli, sledujíce historické dokumenty o osvobození v televizi. Když se po obědě těžké olověné mraky začaly protrhávat, vylezl jsem na zahradu s Luntem a lehkým fotostativem. Již letmý pohled do zoom okuláru při malém zvětšení dával tušit zajímavou podívanou. Pěkné velké skvrny a aktivní oblasti s filamenty na sluneční desce a řada protuberancí kol celého disku včetně obrovského oblaku chladného plazmatu, sahajícího minimálně do 1/10 průměru Slunce. Nakonec mne nejvíce zaujala aktivní oblast nedaleko okraje disku cca na 2. hodině, kde právě probíhala drobná, leč krásná a jasná erupce (na fotce označena šipkou).

sluneční protuberance 8. 5. 2014, SDO

Její spodní část padala poslušná zákonům gravitace a magnetismu jako oblouk duhy zpět do Slunce a horní část oblouku vystřelovala vzhůru. Podívaná natolik úchvatná, že mne po půl hodině přestalo bavit mhouřit jedno oko a neustále posouvat dalekohled na azimutální hlavici a došel jsem pro paralaktickou montáž s pohonem a binokulární hlavici. S krátkými přestávkami, kdy Slunce vždy na pár minut zahalila oblaka, čehož jsem využil a odskakoval si vařit kávu, jsem u dalekohledu vydržel až do 16 hodin, kdy se mi Slunce začalo schovávat za stromy a panelák.
Snímek níže pochází ze sondy SDO, ale pokusil jsem se ho v PS situovat a upravit zhruba tak, aby připomínal pohled do dalekohledu. Pěknou představu o tom co se na Slunci v té době dělo získáte, když si na stránce SDO AIA/HMI nastavíte animaci dne 8. 5. od 11 do 14 UT v dalekohledu AIA 304. V tomto pohledu je zmíněná erupce cca na 9. hodině.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.