Zážitky z astrotábora 2014

Ačkoli je každý den velice proměnlivé počasí a večer je většinou pod mrakem, zatím se nám každou noc rozjasnilo. Především nad ránem už byla pěkná obloha a dalo se vidět spousta zajímavých věcí na obloze. Můžete to vidět na pár náladových fotografiích.

pozorujeme kometu 27.7. ránoPozorujeme kometu C/2014 E2 Jacques 27. 7. ráno

pozorování s míchačkou a bertou pozorování s míchačkou a bertou

Nejčastěji jsme pozorovali s „Míchačkou“, což je dobson Meade o průměru 40 cm a „Bertou“, která je počítačem řízené SCT o průměru 28 cm.

Iridium a ISS řeka v noci lávka u pensionu

Na výše uvedeném snímku z 30. července nad ránem můžeme vidět dole souhvězdí Pegase u něhož zablesklo Iridium a nahoře Kasijopeu, kde proletěla Mezinárodní vesmírná stanice ISS. To vše během tříminutové expozice. Na dalších fotkách jsou náladovky řeky Jizery a lávky přes ni.

lávka v noci lávka v noci

Další večerní Iridum, tentokrát s číslem 15 a jasností -5,2 mag, nám vyšlo chvíli po pozorování Saturnu 31. července. Trochu nám stínila střední oblačnost, takže nejjasnější část záblesku vypadala, jakoby ani nechtělo dál zjasnit.

iridium 15

Ráno 1. srpna jsme pozorovali záblesk jasného Iridia 31 (-7 mag). Vojta ho zachytil takto:

Iridium 31, foto: Vojta

Kometa E2 Jacques se nám většinou ráno ukázala a vypadala jako mlhavá koule snadno viditelná triedrem 10×50 a pěkně i binarem TS 88 mm. Na fotografii je vidět nasouvající se oblak shora.

Kometa E2 Jacques výřez

Pozorovali jsme většinou přímo u penzionu a hospůdky Křížky a obloha zde byla velmi pěkná. Aleš často ukazoval na obloze souhvězdí laserem. Nad penzionem můžete vidět Velký vůz.

Aleš ukazuje laserem Aleš ukazuje laserem

U míchačky po pozorování Penzion

Závěrečná skupinovka

skupinovka astrotábor 2014

Sestříhaný záznam ČT :D zde (uložit lze přes pravý klik): http://udalosti.astro.cz/tabor/Astrotabor-2014-Zpravicky-20140803.mpg

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.