Perseidy 2014

Ačkoli měl hodně vadit Měsíc a navíc nebylo nejlepší počasí, 13. srpna po půlnoci se začala situace rapidně měnit. Po 2. hodině se začala odsouvat vysoká oblačnost a před svítáním už bylo skoro jasno. A nakonec ani ten Měsíc nevadil. Perseidy padaly moc hezky a nebylo třeba na ně moc čekat. Opět na sebe nenechaly čekat ani velmi pěkné kousky zanechávající stopy, ovšem hvězdou brzkého rána byl hned můj třetí spatřený rozpadající se kousek nad západem. Fotografie níže hovoří za vše. Celkově jsem za necelou hodinu a půl viděl 37 perseid a 3 meteory jiného druhu. Padaly i skupinky. Hned první dva meteory ještě v mracích jsem viděl v odstupu necelé sekundy na téměř stejném místě oblohy a jiné dva s odstupem několika sekund padly za svítání. Byla to krásná a fotograficky úspěšná podívaná.

ořez fotografie Perseidy z 13. 8. 2014

[Perseida – ukázalo se, že jde o jiný jasný bolid] jasnosti asi -2 mag na konci s pohasnutím a výbuchem. 13. 8. 2014 ve 2:39 SELČ. Expozice 30 sekund, ISO 800, objektiv Canon 17-85@f4/17 mm, Canon 30Dmod na stativu. Oblaka se zrovna odsouvala jak je možné vidět na celkovém záběru níže. Tento nádherný meteor jsem viděl v době focení přímo uprostřed mého zorného pole a byl to opravdu krásný zážitek. Hned po jeho průletu skončila expozice, což bylo štěstí, protože jednak se ještě zachytil a jednak na další fotce hezky dohasíná ještě téměř rovná stopa.

fotografie Perseidy z 13. 8. 2014

Pokud jde o meteory zachycené citlivým čipem fotoaparátu, tak úspěšnost byla dobrá. Například ze tří meteorů nepatřících Perseidám, které jsem za dobu pozorování napočítal, mám jeden zachycen slabě mezi Labutí a Kefeem. K tomu jako bonus jednu slabší Perseidu nedaleko Plejád.

Perseida u Plejád celkový

Perseida u Plejád

Krásné ráno dotvořil východ Oriona a pohled na Venuši vycházející nad okrajovými partiemi města.

Venuše Orion panorama

Martin Gembec

2 komentářů k “Perseidy 2014”

  1. Pavel Spurný

    Dobrý den,

    se zájmem jsem se podíval na velmi pěknou fotku bolidu, který jste vyfotografoval 13.8. v 0:39:15 UT. Gratuluji k tak pěknému úlovku! Zaznamenaly ho i naše bolidové kamery na 3 stanicích a tak jsem ho hned spočítal. Už z našich snímků mi bylo jasné, že skutečnost byla poněkud jiná než uvádíte. Proto jsem se rozhodnul Vám napsat a uvést některé mylné údaje na pravou míru. I když to tak možná nevypadá, tak v maximu dosáhl bolid absolutní jasnosti téměř -10 magnitudy (-9.9 mag). Nejpodstatnější je však to, že se zcela jistě nejednalo o Perseidu i když se tak vzhledově bolid jevil. Tento bolid byl totiž jednak nezanedbatelně rychlejší (vstupní rychlost byla 65.3 km/s), ale hlavně jeho radiant ležel v souhvězdí Vozky (zdánlivé souřadnice – RA 76.65 st. a DE 33.65 st.) poměrně daleko od radiantu Perseid. Tudíž i jeho dráha ve sluneční soustavě byla významně jiná, např. sklon dráhy byl 156.1 stupně a perihelová vzdálenost 0.469 AU. Spíše to mohla být nějaká hodně časná Aurigida, ale ani to není jisté. Tak jen jsem Vás chtěl upozornit na to, že ten nejhezčí Vámi pozorovaný a zaznamenaný meteor nebyla Perseida i když to tak vypadalo. Nic to však nemění na tom, že snímek se Vám velmi zdařil a že to zajisté byl krásný zážitek. Já v jižních Čechách měl bohužel zcela zataženo.

    Zdraví,
    Pavel Spurný

    RNDr. Pavel Spurný, CSc.
    Vedoucí oddělení meziplanetární hmoty
    Astronomický ústav AV ČR
    Fričova 298
    251 65 Ondřejov
    Tel: 323 620 153

  2. martin.gembec

    Děkuji Pavle

    za skvělý příspěvek z úst nejpovolanějších. Opravdu se nyní divím, že mi hned nedošel ten odlišný směr. Tu rychlost bych sobě asi i odpustil, ale co mi vrtá hlavou je, kam mi zmizela ta jasnost. Ano, byl opravdu pěkný a na konci hezky vybuchl, ale snad to, že šlo o směr nad Libercem, kde už trochu úřaduje světelný smog a snad to, že od Jablonce byl už trochu dál způsobilo, že byl vizuálně slabší, nebo jsem nechtěl přestřelit. Své určitě udělal i jas Měsíce. Je to skvělá zpráva a mám radost, že se to podařilo zachytit i jinde. Zkusím vyškemrat více od vás z kamer :-)

    Martin Gembec