Geminidy 2014

O víkendu nastalo maximum jednoho z nejvýznamnější a nejbohatších pravidelných meteorických rojů. Jak už to v tomto období bývá, hlavním nepřítelem pozorovatelů je počasí… Obvykle je zataženo a při vyjasnění pak teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Letošní počasí u nás na severu za moc nestálo. Skoro celý víkend pršelo a bylo zataženo nízkou oblačností nad kterou byla ještě oblačnost vyšších pater, takže nebyl možný ani případný výjezd do hor nad inverzi. Naše naděje se upínala k nedělnímu večeru, kdy numerické modely předpovídaly odsunutí střední a vysoké oblačnosti. Večerní pohled na webkamery umístěné na hřebenech Krkonoš však nevěstil nic pozitivního. Nejbližší jasná obloha byla asi 300 km severozápadně v Německu, tak nezbývalo než čekat.

MSG 20141214
Pohled na snímek z družice MSG ukazuje, že v Jablonci vlastně ani jasno být nemělo. Díry v oblačnosti byly pod rozlišovací schopností družice. Zdroj: ČHMÚ.

Malé satisfakce jsem se dočkal v Jablonci nad Nisou, kdy se po 19 hod. na chvíli téměř vyjasnilo. Rychle jsem se oblékl a vytáhl rozkládací lehátko alespoň na zahradu za domem. Asi do 20.20 hod. pak bylo možné dírami mezi přecházejícími mraky pozorovat – výhled na jasnou oblohu se pohyboval mezi cca 20-40 %. Za 40 minut čistého pozorovacího času jsem viděl 7 meteorů z čehož bylo 6 pěkných Geminid. Poslední a nejhezčí proletěla nad severním obzorem ve 20.17 a měla jas srovnatelný s Jupiterem (-2 mag). Byla jasně žlutá a rozpadávala se. Poté mraky zhoustly a do půlnoci, kdy jsem šel spát tvořily neprostupnou clonu.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.