Vážně dobrej Jupiter

„Já vím, že už jsem s tím Jupiterem trapnej, ale kdo nekoukal 26. února, zaváhal…“, tak nějak stručně začal vzkaz od Aleše. Níže je jeho kresba a popis zážitků.

Jupiter 26. 2. 2015 kreslil Aleš Majer

Pokud nazveme období kolem opozice pozorovací sezónou, tak čtvrteční večer byl zatím to nejlepší, co nám Jupiter doposavad nabídl. Jednak to byl double transit stínů Callista a Io i samotný přechod Io a později ještě zákryt Europy Callistem. Chystal jsem se večer na pozorování doma na zahradě a při oblékání mi přišla SMS od Viktora, že je velmi dobrý seeing. Plánoval jsem vyrazit nalehko, jenom s APO refraktorem 120/900 mm, ale nakonec jsem vytáhl 16“ dobson a dobře jsem udělal. Již první pohled malým zvětšením 107x ukázal dvě jasně definované černé tečky u okrajů kotouče. Ve světlé rovníkové zóně byly stíny měsíčků krásně kontrastní. Pátral jsem po samotném Io, ale odhalil jsem až při zv. 183x jako nepoměrně menší a slabší světle hnědou tečku. Větší zvětšení (215x)jej už od pozadí krásně separovalo. Stabilní seeing umožnil obraz ještě více zvětšit – při 365x byl pohled nejlepší – stále dobrý kontrast a množství detailů. Do pozorovacího deníku jsem pořídil rychlou skicu, kterou jsem pak překreslil v PS.

Jupiter Soldevilla Španělsko
Ve Španělsku v tu samou chvíli panoval velmi špatný seeing, ale o to cennější je snímek Jose Soldevilly, uveřejněný na ALPO, kde vidíme tytéž struktury, jaké Aleš nakreslil. Srovnání je opravdu fascinující. (MaG)

Nejvíce mne překvapilo rozšíření střední části NEB s výrazným podlouhlým zjasněním, které tvořilo v pásu jakousi „kloaku“ a vlevo od něj pak jasný záliv. Oproti němu v SEB byla taká světlá skvrna, ale nižší intenzity. Zajímavé struktury měla i jižní tropická zóna a STB. Z původního plánu letmého kouknutí na Jupiter jsem u okuláru vydržel sedět přes hodinu. Ve 21.27-21.30 jsem pozoroval jak Callisto při svém vzdalování od planety „škrtnul“ o Europu. Chtěl jsem vydržet ještě na GRS, která se pomalu začínala nasouvat, ale Jupiter se mi posun nad sousední domy a seeing se zhoršil, tak jsem to zabalil. Každopádně to ale byl skvělý zážitek.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.