Dubnový kometární večer

Ačkoliv se zde poslední dobou neobjevuje mnoho příspěvků, neznamená to, že by členové Klubu astronomů Liberecka zaháleli. Naopak! V těchto jarních dnech, kdy počasí vcelku přeje, intenzívně pozorují.

Na ukázku přikládám stručný report z dnešního večera.

Svoji letošní 66. pozorovací session jsem věnoval jako většinu předchozích zejména kometám. Na obloze jich teď máme hned několik, takže je na co se dívat. Vytáhnout Almaru na zahradu nezabralo ani 5 minut, takže v 20.45 SELČ se už  mohlo pozorovat.

Nejprve jsem namířil red-dota na Jupiter. Právě se totiž chystal Ió (a později i jeho stín) předstoupit před samotného Jupitera. To už ale letěla ISS, tak jsem vzápětí dobsona 400 otočil na ní. Seeing moc nepřál, proto jsem zatím zůstal u nejmenšího zvětšení – 110×.

Bylo ještě docela světlo, ale hlavní objekt mého zájmu – nedávno objevená C/2015 F5 (SWAN-Xingming) – již pomalu zapadala. Několikrát jsem musel přemístit dalekohled, abych našel skulinu mezi stromy a domy směrem ke galaxii v Andromedě, kam se promítala. Ale vyplatilo se. V 21.15 jsem ji spatřil. Byla slabá, dosti difůzní, na světlé obloze málo výrazná, ale byla tam. Do mých záznamů se zapsala jako 105. odpozorovaná kometa. V dalších dnech se budou podmínky viditelnosti zlepšovat, jak bude stoupat na obloze výš, tak jistě nezůstane jen u tohoto prvního pozorování.

To následující vlasatici jsem pozoroval už 60×. Je to samozřejmě úžasná C/2014 Q2 (Lovejoy). Slábne pomaleji, než se předpokládalo, nyní má kolem 7 mag a je pěkná v každém přístroji. Loudá se souhvězdím Kasiopeji.

Nedaleko od ní uhání další SWANka – C/2015 F3 (SWAN). Právě přeběhla přes hranice do Kefea. Našel jsem ji jako slabou nevýraznou mlžinku uprostřed rozlehlé otevřené hvězdokupy NGC 7822. Chce to na ni použít spíše menší zvětšení.

Naopak velké přiblížení je potřeba pro C/2014 W11 (PanSTARRS). Ta skoro stojí na jednom místě v souhvězdí Raka nedaleko půvabné otevřenky M67. Při 230× byla snadno viditelná a trvale udržitelná bočním pohledem.

O poznání obtížnější je slábnoucí 32P/Comas Solà. Zato se ale dobře hledá u Zosmy (δ Leo) na hřbetě Lva, kde v posledních dnech přebývá. I při stelárním dosahu kolem 15 mag to byla při zvětšení 230× docela duchařina.

Další periodická – 22P/Kopff – nám naopak hezky zjasňuje. Nachází se nedaleko Auvy (δ Vir) a šlo ji vidět bočně při 230×, i když ještě nebyla příliš vysoko. V létě se máme na co těšit.

Pozoroval jsem ještě „marsovskou“ C/2013 A1 (Siding Spring), která má také už největší slávu za sebou. Budeme se s ní muset pomalu loučit. Slábne a brzo zmizí z dosahu našich malých přístrojů. Nyní se pohybuje souhvězdím Draka a už na ni nemusíme čekat až do rána.

Zkoušel jsem tuto noc i další kometky, jestli náhodou nezjasnily. Od C/2013 X1 (PanSTARRS) ve Vozkovi ani 70P/Kojima ve Lvu jsem toho ale moc nečekal. Opravdu, nic tam nebylo. C/2013 V2 (Borisov) jsem ani po neúspěších z minulých nocí nezkoušel a na 10P/Tempel si ještě v klidu počkám, tam zatím také nic není.

Nad ránem jsou k vidění pak ještě další komety, ale o těch třeba zas někdy příště…

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Dubnový kometární večer”

  1. Marek Biely

    Krásný report. Na Brněnsku poslední dobou moc nepřeje počasí, zatáhne se často v ten nejméně vhodný moment. Jakmile bude ta možnost, pokusím se odpozorovat všechny jasnější komety.

  2. Vic

    Minulou noc jsem je všechny opět pozoroval z lepšího stanoviště (Kopanina, SQM-L 21,24) a zejména C/2015 F5 (SWAN-Xingming) byla mnohem lépe viditelná. Zatímco v 21.15 SELČ byla na ještě relativně světlé obloze sotva tušitelná, později v 22.15 byla sice mnohem níže, ale už na první pohled patrná jako celkem velká difuzní skvrna, co pádila docela rychle mezi hvězdami. Nic menšího než dobsona 400 při 110× jsem na ni nezkoušel (a to tam měl Aleš 6″ binar), protože pochybuju, že bych vůbec uspěl.