Blízké setkání Venuše s Jupiterem na večerní obloze

Poslední červnový večer budeme svědky těsného přiblížení dvou planet sluneční soustavy – Venuše a Jupiteru. Vzájemná konjunkce obou těles nastává ráno 1. července, to již budou pro pozorovatele v Evropě dávno pod obzorem, ale jejich těsné přiblížení je dobře pozorovatelné předchozí večer, tedy v úterý 30. června. Po Slunci a Měsíci se jedná o nejjasnější tělesa na obloze, proto nebude problém obě planety vyhledat pouhým okem za soumraku nad západním obzorem. Venuše bude nápadnější (jasnost -4,5 mag) a Jupiter (jasnost -1,8 mag) se bude nacházet 1/3 úhlového stupně vlevo nad ní. Slunce zapadne po 21 hodině a nejlepší pozorovací podmínky nastanou před 22 hod., kdy soumraková obloha potemní a obě tělesa budou ještě dost vysoko nad obzorem a tudíž dobře patrná.

Simulace setkání Venuše s Jupiterem

Můžeme si tak připomenout podobnou situaci, která nastala před více než 2000 lety a jedním z možných astronomických vysvětlení fenoménu Betlémské hvězdy, zvěstující narození židovského krále, kterak ji zmiňuje Bible v Matoušově evangeliu. Velmi těsná konjunkce Jupiteru a Venuše, k níž došlo 17. června roku dva před naším letopočtem, způsobila, že obě planety společně vytvořily úkaz připomínající jasnou hvězdu.

Zajímavý bude také pohled dalekohledem. Vzhledem k opravdu těsnému přiblížení obou těles se společně vejdou do zorného pole i silněji zvětšujícího přístroje. Obě planety mají téměř shodný úhlový průměr (cca 32,5“), Jupiter však spatříme jako pravidelný kotouček s oblačnými pásy a čtyřmi nejjasnějšími měsíčky, Venuši pak jako úzký srpek podobný dorůstajícímu Měsíci před první čtvrtí.

U příležitosti tohoto mimořádného úkazu bude pro veřejnost otevřená hvězdárna v Turnově, kde bude možné v úterý 30. 6. od 21 hodin za jasného počasí pozorovat Venuši s Jupiterem a dále také Saturn a Měsíc pomocí astronomických dalekohledů.

28. 6. večer: Aleš aktuálně doplňuje:

Vyjel jsem narychlo na Dobrou Vodu a cvaknul Venuši s Jupiterem nad Ještědem. V tom se nad oblačností začala tvořit NLC – byla trochu podivná, ale v některých partiích byla triedrem i okem patrná jasná typická struktura těchto oblak.

Jupiter, Venuše a Ještěd a NLC 28.6.2015 Jupiter, Venuše a Ještěd 28.6.2015 Jupiter, Venuše a Ještěd 28.6.2015

2 komentářů k “Blízké setkání Venuše s Jupiterem na večerní obloze”

  1. Pavel

    Fenomén Betlémské hvězdy byl po úkazu na obloze etnograficky zobrazovaný jako hvězda s ohonem. Tomuto astronomickému úkazu spíše odpovídá jasná kometa, ale nelze vyloučit, ani jiná tělesa ve vesmíru, která mohla náhle zvýšit svůj jas a později omezit svůj jas. Tato biblická a křesťanská událost má především historický význam zvěstující narození židovského krále Ježíše Nazaretského.

  2. Marek Biely

    V prvním odstavci je psáno, že tělesa budou v době největšího přiblížení 1. července ráno dávno pod obzorem. Dočetl jsem se však, že konjunkce nastává v 10 hodin ráno SELČ, to už budou opět nad obzorem, akorát, pokud bychom je chtěli vyhledat, budeme nejspíše nuceni použít dalekohled. :)