Kometární ráno

Předpovědní modely hlásily na noc na dnešek jasno, tak přišla ta správná chvíle zkusit ulovit zase nějaké nové vlasatice. Měsíc v první čtvrti sice zapadal dost pozdě, ale stejně je většina nyní pozorovatelných komet vidět až nad ránem. Jestli se tedy vůbec dá říkat času mezi 1.00 a 3.00 SELČ ráno…

Protože jsme se s ostatními členy KaLu nedomluvili na žádné společné akci, zvolil jsem jako nejvhodnější hvězdářský kopeček na Kopanině. Hlavně proto, že tam je dobrý výhled na východ a dojedu tam za 10 minut. Navíc jsem očekával vyšší vlhkost vzduchu, takže předpokládaný tradiční vánek mohl přijít jedině vhod.

Obloha byla po příjezdu pocitově slušná, i když hodnoty kolem 20,9 MSA tomu moc nenapovídaly. Jako první jsem nemohl namířit na žádnou jinou než na stále parádní C/2014 Q2 (Lovejoy). Sleduju ji každý jasný večer triedrem, jak putuje mezi hvězdami Malého medvěda, takže nepotřebuju ani mapku a najdu ji snad i poslepu.

Zkontroloval jsem i C/2012 F3 (PANSTARRS), která se moc nehýbe a je stále k nalezení v souhvězdí Orla. Tuto noc se ale jako na potvoru promítala na hvězdu 13,7 mag, takže byl trochu problém ji spatřit. Při větším zvětšení ale rušivá hvězda jakoby vystoupla z mlhavého obláčku a kometa se tak dala dobře odlišit.

Ve Vodnáři jsou nyní hned tři pozorovatelné kometky. První je pěkně jasná C/2015 F4 (Jacques), která je vidět snadno už při nejmenším zvětšení (110×) jako difúzní skvrnka. Na ni by stačil mnohem menší dalekohled než moje Almara 16″. Zato druhá – C/2011 KP36 (Spacewatch) – byla pěkná duchařina. Musel jsem jít až na 383×, aby na mě občas blikla. Dobře se ale hledá u kulové hvězdokupy M2.

Stejně nebo možná ještě obtížnější je pak třetí, periodická 218P/LINEAR. Už několikrát jsem ji zkoušel a vždycky jsem měl pocit, že tam cosi je. Ten pocit jsem měl i tentokrát po půlhodině úporného snažení ji vykoukat. Bylo pořeba nasadit větší zvětšení a čekat na chvilkové zlepšení seeingu.

Cílem dnešní pozorovací session byla ale jiná vracející se kometa. 88P/Howell jsem už neúspěšně zkoušel před šesti lety binarem. Nyní jsem měl k dispozici větší kalibr, takže se konečně zadařilo. Sotva se kometa vyhoupla nad blízký lesíček, už jsem na ni mířil. To ale bylo už čtvrt na tři a rychle svítalo. Kdybych přesně nevěděl polohu, na světlém pozadí bych ji sotva objevil. Vypadala jen jako nevýrazný kruhový chomáček.

Pozitivně naladěn dnešním předchozím úspěšným pozorováním a reporty od Alana Haleho (objevitele známé Hale-Bopp) jsem se rozhodl pro ještě jeden pokus. Nad severovýchodním obzorem se měla zakrátko objevit C/2014 Q1 (PANSTARRS). Tu navíc nedávno pozoroval i Piotr Guzik. Když to jde 33cm dalekohledem z Polska, proč by to nemělo jít 40cm od nás, řekl jsem si, přenesl kvůli výhledu setsakramentsky těžkou Almaru o deset metrů dál a trpělivě čekal, až ta mrška vyleze nad obzor nad Jizerkami. Měl jsem štěstí, že se kometa zrovna nacházela u výrazné skupiny hvězd – známého asterismu Flying Minnow. To významně pomohlo s orientací na jinak úplně světlé obloze. V dalekohledu byly dobře vidět stálice jen kolem 7. nebo 8. hvězdné velikosti. V 2.45, kdy Slunce bylo už jen 12° pod obzorem, se konečně dostalo místo, kde by se měla kometa nacházet, nad stromy. To bylo zhruba 1,5° nad ideálním horizontem. … A zaznamenal jsem leda tak NLC (od Nevidím Lautr niC :^]). Ale nevzdával jsem to. Ležící prakticky na zemi jsem projížděl s nasazeným Ethosem 21 mm sem a tam a v jednu chvíli jsem spatřil něco, co sotva vystupovalo ze světlého pozadí, ale reagovalo na postrčení tubusu. Nebylo pochyb, že toto nevýrazné zjasnění je hledaná kometa. S magnitudou kolem osmi by to byl jinak nádherný objekt pro triedr, to by ale nesměl být za svítání tak nízko.

Takový úlovek pořádně zahřál u srdce. A to bylo potřeba, neboť teploměr ukazoval „letních“ 5 °C. Když jsem zvednul hlavu nahoru, zjistil jsem, že se komplet zatáhlo. Což ostatně i polský model předpokládal. Čistý zůstal jen severní obzor. Stejně ale byl už čas balit. Dokonce i žába, co nedaleko celou noc kvákala, šla spát. Moje letošní 120. pozorování se nadmíru vydařilo. Ulovil jsem už svoji 111. kometu.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární ráno”

  1. Marek Biely

    Opět skvělý report, gratuluji hlavně ke kometám 88P/Howell a C/2014 Q1 (PanSTARRS), jež musely být nesmírně obtížné. ;)

  2. ladis

    gratuluju Vicu k obdivuhodnemu vykonu!!!