Přelet ISS 12. června 2015

Nedávno jsem opět zahlédl pokusy o snímky ISS přes dalekohled a protože v těchto dnech je docela často hezky a stanice vykonává pěkné večerní přelety, rozhodl jsem se místo vizuálního nahánění ji také místo toho vyfotit. Byl to můj vůbec první pokus o takové snímky přes dalekohled na pořádné montáži. Předtím si vybavuji jen nepovedené pokusy přes dobsna 305/1500.

ISS 12. 6. 2015

Tentokrát jsem se vybavil dalekohledem SCT 150/1500 mm a jako kompromis jsem zvolil expozice v primárním ohnisku přímo zrcadlovkou Canon 30D. Zaostření jsem provedl na Arcturovi a podle velmi zdařilých fotek na Astrofotky.cz jsem expozici zkusil nastavit na 1/1000 sekundy při ISO 1600. Jak se ukázalo, při ručním nahánění stanice i tak docházelo často k tomu, že jsem měl snímky pohybově neostré. Umístění dalekohledu na montáži se ale osvědčilo, podobně, jako při vizuálním pozorování, protože v některých fázích přeletu stačilo otáčet dalekohledem skoro jen v jedné ose. Stanici jsem tedy naháněl v hledáčku a zrcadlovkou jsem sekvenčně cvakal. Pořídil jsem celkem 95 fotek, přičemž stanice je zachycena asi na dvou třetinách z nich a zhruba na deseti je použitelně ostrá. Potýkal jsem se se zmíněnou pohybovou neostrostí a také možná se seeingem a zaostřením. Nicméně dva snímky se vcelku povedly a také s animací jsem spokojen.

animace přeletu stanice ISS 12. 6. 2015
animace přeletu stanice ISS 12. 6. 2015

Jak je vidět, i přes různé problémy se podařilo nejen rozlišit velké solární panely, ale i další moduly stanice, ať už vlevo ležící laboratorní moduly, nebo vpravo tělo stanice či nosník panelů a radiátory kolmo na ně umístěné. Vzdálenost stanice v době snímání se pohybovala lehce od 471 km v nejbližším bodě. Snad bude někdy ještě takto hezky a bude možnost vyzkoušet, zda použitý způsob snímání vedl k maximálním možným detailům. Lépe by to asi šlo s barlowem, nebo přes okulár, ale nic takového nemám. Nicméně čistě pro zábavu a jako zajímavá zkušenost to bylo fajn.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.