NLC a komety z lomu

Noc z 10. na 11. července 2015 se vydařila. Užili si ji jak nadšenci z Klubu astronomů Liberecka, tak laická veřejnost, kterou pozval Ladis z Jičína. Přibyla i nečekaná návštěva z Mladé Boleslavi. A co jsme zažili? Zvečera jsme po západu Slunce zkusili hledat kometu 2014 Q1 PanSTARRS, ale hlavní divadlo obstaraly nádherná noční svítící oblaka. Noc patřila hlavně deep-sky objektům, hledaly se i komety, Saturn, Neptun a Pluto. Občas zazářila družice Iridium a ráno vyšel Měsíc a zakončení patřilo opět NLC.

západ Slunce z lomu 10.7.2015

Kometu C/2014 Q1 (PanSTARRS) jsme se pokusili najít ještě jednou. Předchozí úspěch fotografický z Turnova ukázal, že je to téměř nemožný počin, zvláště když i tento večer byl ve znamení rozpouštějící se oblačnosti a tedy nekvalitního severozápadního obzoru. Vizuálně to i tentokrát bylo nemožné, ačkoli Vic hlásil alespoň viditelnost Polluxe a Castora ve 40 cm dalekohledu. Já s 20×80 viděl později už jen Castor. Zřejmě tedy s ohledem na počasí jsme tentokrát už neuspěli, a to ani fotograficky.

NLC 10.7.2015

Z jedné části lomu s výhledem na západ jsme se pak přesunuli do jiné s výhledem především na jih. Hned jak jsme tam dorazili, už tam čekala jičínská skupina a první dotaz mířil od Ladise, zda se nezatahuje cirry, nebo jestli to jsou NLC. Vůbec jsem si jich v tom honu za kometou nevšiml, ale byly to vysoko ležící noční svítící oblaky, zpočátku prý až do zenitu, což není na severu ČR tak neobvyklé. Na prvních snímcích ještě sahaly do spodní části Velké medvědice, tedy 30°. Panoramata jsou zařazena na konec článku.

NLC 10.7.2015

Nejhezčí byly po půl jedenácté, kdy se rozkládaly v širokém oblouku symetricky s už dávno zapadlým Sluncem. Pěkné struktury se jen pomalu měnily, proto jsem vytvořil dvě animace, kde je ta změna dobře patrná. První video je v rychlosti 30 snímků za sekundu a zahrnuje čas 6,5 minuty, druhé v poloviční rychlosti 15 sn/s shrnuje změny za dobu 5 minut. Jak je vidět z přiložených fotek a panorámat, šlo pravděpodobně o nejhezčí úkaz roku 2015.

Pokud jde o techniku, tak se nám sešla velmi hezká sestava 40 cm dobsna (není na snímku) a 30 cm LightBridge. Ten je na níže uvedené fotce i s pozorovateli z Jičína. Já pořizoval fotky z klasické fotosestavy ED80 s reduktorem (f402 mm) + CG5 GT Adv.

lightbridge 30cm

V průběhu noci se odehrávaly tři oddělené příběhy. Vic lovil i ty nejslabší kometky, které leckdy atakovaly 15 mag a méně, já fotil vše od komet po deep-sky a Ladis moc pěkně vyprávěl a ukazoval objekty ve svém dobsnu. Tyto příběhy se pak prolínaly a vzájemně jsme tak mohli sdílet svou radost. Z krásných objektů, které byly k vidění, jsem vycvakl dvojice M8+M20 a M16+M17, třetí snímek zobrazuje známou planetární mlhovinu M27. Pohled na tyto objekty s UHC filtrem přes 30cm LightBridge vyloženě nadchl. Pro zajímavost ponechávám snímky v podobě celého neořízlého pole, aby byl vidět i poměr velikostí.

M 8 Laguna a M 20 Trifid, 2×90 sekund, ISO 1600

M8+M20

M 16 Orlí a M 17 Labuť/Omega, 1×90 s, ISO 1600

M16+M17

M 27 Činka, 1×90 s, ISO 1600

M27

Z komet, které byly k vidění, byly nejjasnější C/2014 Q2 (Lovejoy) a C/2015 F4 (Jacques). Ukázat vám mohu snímky obou komet, kvalita odpovídá kvalitě použité techniky a snímání bez pointace.

C/2014 Q2 (Lovejoy)

C/2015 F4 (Jacques)

S východem Měsíce se pozorování blížilo k závěru. Všimněte si, jak je Měsíc níže nad obzorem ještě deformovaný.

Měsíc

Ve 2:50 jsme ještě na úplný závěr upřeli zraky do Pegasa, kde nás oslnil záblesk družice Iridium 98. Svou jasností –7 mag byl opravdu velkolepý. Ani jsme si nevšimli jiné družice, která jej křižovala shora dolů, na fotce je ale zachycena též. Jde o horní stupeň čínské rakety.

Iridium 98

mapka Iridium 98

Ranní NLC už byla o něco méně jasná, než ta večerní, přesto šlo o výrazný jev, který byl umocněn pozorování z opravdu nádherné horské lokality.

NLC 10.7.2015

NLC 10.7.2015

Na závěr ještě slíbená panoramata NLC. Větší nejlépe na pravý klik a otevřít v nové kartě..

Martin Gembec

☄☄☄☄☄

Jak už MaG zmínil, věnovali jsme se i kometám. K tomu účelu jsem dovezl 16″ Almaru a kufřík s Ethosy.

Že neuvidím sice jasnou, ale v soumraku beznadějně utopenou C/2014 Q1 (PANSTARRS), bylo předem zřejmé. Ale proč to nezkusit, že? Hlavním cílem byly ovšem jiné vlasatice.

První nemohla být žádná jiná než C/2014 Q2 (Lovejoy). Mám ji v záznamech uvedenou už 125krát. V počtu pozorování tak již dávno překonala legendární C/2009 P1 (Garradd). A stále se drží!

Jedno z posledních pozorování pro tento návrat ale bude mít periodická 22P/Kopff. Je už dost nízko, navíc celkem slabá a velmi difúzní. To vše ztěžuje pozorování. Přesto se dala vykoukat bočním pohledem při malých zvětšeních (110× a 177×) jako malý mlhavý flíček.

Větší zvětšení se hodilo na sice také ne moc jasnou, ale přesto slušně viditelnou C/2012 F3 (PANSTARRS). Ta nechce už delší dobu opustit souhvězdí Orla.

V sousedním Delfínu se nachází pěkná C/2015 F4 (Jacques). Je vidět na první pohled už při nejmenším zvětšení. S jasností kolem 11,5 mag by na ni stačil i binar. Potěšující je, že stále stoupá výš a mohla by navíc ještě i trochu zjasnit.

Opakem je vzdálená kometa C/2011 KP36 (Spacewatch), která se dobře hledá u hvězdokupy M2. Ta se do dosahu menších přístrojů nedostane. 400cm dobson s ní i při jasnosti kolem 15 mag problém neměl, ale to zejména díky špičkové obloze, kdy hvězdy 15,5 mag byly vidět snadno přímo a dalo se nakládat zvětšení klidně 400×.

Zkoušel jsem i kometu 141P/Machholz, která je pro změnu blízko galaxie M33. Bohužel jsem použil starší efemeridu, i když jsem měl i novou, a hledal ji o 10′ jinde, než skutečně byla. Není divu, že jsem ji tedy nenašel. Ale nevadí, aspoň jsem si nechal něco na příště. Nad ránem, až zmizí Měsíc, tam je totiž spousta daších pěkných vlasatic.

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

PS: Aby to nevypadalo, že koukám jen na komety, tak jsem namířil hledáček i na jiné objekty Sluneční soustavy, třeba na Pluto, když tam teď je ta sonda New Horizons. Velmi pěkně a překvapivě snadno byl vidět i Neptunův měsíček Triton. Uran byl bohužel ještě nízko, takže jeho satelity pozorovat nešly, ale za daných podmínek by i to Almara hravě zvládla. Byla to totiž nečekaně dobrá letní noc, moje pesimistické SQM-L ukazovalo kolem 21,25 MSA, MaGovo optimistické pak klidně i 21,40. MaG je prostě mág!

5 komentářů k “NLC a komety z lomu”

  1. ladis

    Hezký report Martine, úžasná vida NLC!!! Byl to pěkný večer, výborné podmínky.

  2. Pavel Prokop

    Martine gratuluji k parádním snímkům. Teď opravdu lituji, že mi to nevyšlo.

  3. martin.gembec

    Pavle, kvůli tomu jsem si s tím dal tolik práce, abys ještě víc litoval :D

  4. Medved

    Moc pěkné!
    Tichá závist za kvalitu oblohy.
    40 cm dobsonem jsem Pluta zkoušel též, ale pohořel, neboť dosti pozdě – rušil Měsíc a pomalu svítalo a ještě k tomu na jih mám okresní město = 3 km zástavby…
    NLC něměla chybu a foto/video ukazuje nádheru ještě mnohem lépe.
    Díky.

  5. Marek Biely

    Musela to být parádní noc. Nádherný report, gratulace ke všem odpozorovaným objektům. :)