Vypalovačky a duchařinky

Do třetice během červencového novoluní jsme se sešli v polských Jizerkách na kótě 1080 m n. m., abychom si vychutnali letní oblohu od soumraku do svítání. Tentokrát se k osvědčené sestavě Vic+Almara a Ladis+Zeiss 25×100 přidal i Ladin a vzal svého Jizerského bejka. A pozorovalo se všechno možné, zejména pak komety.

Těch je nyní na obloze ke spatření více než tucet. Jsou mezi nimi pěkně jasné a naopak i docela slaboučké.

Mezi ty první patří stále C/2014 Q2 (Lovejoy), která nám dělá radost už od zimy. Každý den se o malý kousek posune a nyní se nachází v Draku. Byla hezká jak v 16″ dobsonu při 110×, tak v binaru při 25×.

K vypalovačkám viditelným i v malých přístrojích patří také C/2015 F4 (Jacques). Blíží se na obloze k planetární mlhovině Činka (M27). V dalekohledu ukáže i malý ohůnek. Je to taková sympatická malá mrška.

Naopak maximální duchařina je už kometa 22P/Kopff. Zvečera se topí v Panně nízko nad západním obzorem a podmínky její viditelnosti prakticky skončily. Vykoukat se mi ji tentokrát už nepodařilo.

Stejně tak se nedařilo spolehlivě odpozorovat bláznivou 29P/Schwassmann-Wachmann. Po nedávném outburstu už opět slábne, ale hlavní nepřítel byl stejně zákal ve Štíru nízko nad jihem, kde se kometa nyní nachází.

To taková C/2012 F3 (PANSTARRS) je mnohem výš v Orlu a vidět je při větších zvětšeních stále dobře. Stačilo nasadit 8mm Ethose (288×) a byla tam.

Do kategorie duchařin bude určitě patřit C/2011 KP36 (Spacewatch). Díky poloze výš na obloze u hvězdokupy M2 je ale stále viditelná, i když bude mít jen nějakých 15 mag.

Podobně je na tom periodická 57P/du Toit-Neujmin-Delporte. Až zvětšení kolem 300× prokáže, jestli se potvora ukáže. A… ukáže! Když je dobrá obloha, tak jde snad i nemožné.

A to se stalo vzápětí, když jsem Almaru namířil do Andromedy na galaxii NGC 891 a pak trošičku popojel na sever. Tam se totiž měla nacházet kometa C/2014 S2 (PANSTARRS), kterou jsem na rozdíl od ostatních ještě neviděl. A k mému překvapení tam byla! Slabá, ale byla tam. Při 288násobném zvětšení byly slušně vidět hvězdy kolem 15,5 mag a detekovat šla i jedna s magnitudou 15,9. Kometa rozhodně nezářila o moc jasněji. Její viditelnost mě velice potěšila. Nemám informace, že by ji někdo už vizuálně pozoroval. Obloha byla totiž opravdu jedna z nejlepších, co jsme v Jizerských horách kdy měli. I mé pesimistické SQM-L ukazovalo 21,45 MSA, což je na červenec skutečně dobré.

O něco níže v Trojúhelníku je kometa C/2014 N3 (NEOWISE). Pro samou radost ze spatření předchozí – mé 114. komety – jsem si nepoznačil, jestli byla vidět i tato duchařinka. Takže nezbývá než ji zkusit o příštím novu znovu, i když jsem ji vlastně už jednou viděl (jako svou jubilejní stou kometu), jak jsme tehdá před Štědrým dnem vyrazili s Alešem do Novohradských hor.

Slabá je i 141P/Machholz, která utekla do sousedního Persea. Podle posledních reportů ze světa měla být difúzní (DC=0), což je sice možné, ale něco reálného začalo být vidět až při velkém zvětšení. Koma bude zřejmě už příliš nevýrazná a pozorovat se dá tak jen stelární pseudonukleus.

Pěkná je naopak 88P/Howell. Pomalu stoupá v souhvězdí Velryby a je už dostatečně vysoko dřív, než začne svítat. V dobsonu šla vidět snadno, v binaru byla ale detekce pro tentokrát ještě negativní.

Na svůj čas čeká nad ránem vycházející C/2013 X1 (PANSTARRS). Promítá se nyní do hezké oblasti mezi otevřené hvězdokupy M36 a M38 ve Vozkovi. Nic tam zatím ale vidět není.

Nádhernou tečkou za parádní kometární nocí se stala nakonec 67P/Churyumov-Gerasimenko. Pozoroval jsem ji už v roce 2009, to byla shodou okolností také v Býku. Kdyby ji už před pár dny Alan Hale z USA nepozoroval, ani bych ji ještě nezkoušel. Ale pozitivní report mě přiměl to také prubnout. Pokoušel jsem ji vyhledat, když sotva Aldebaran vykukoval nad vzdáleným horizontem. Bylo však potřeba počkat, až se kometa dostane výš nad zmiňovaný zákal nad obzorem. Jenže to už zas rychle svítalo. Správný okamžik nastal v 03.10 SELČ. Při 177násobném zvětšení se dalo v daném místě detekovat hvězdy kolem 13,5 mag a ten nevýrazný podobně slabý flíček musela být ona. Dámy a pánové, 67P přichází na scénu!

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Vypalovačky a duchařinky”

  1. ladis

    Velká gratulace Vicu k S2 a 67P! Klobouk dolů!

  2. Marek Biely

    Fantastické, kometu C/2014 S2 (PanSTARRS) opravdu ještě nikdo nepozoroval! Je to dva dny zpět, co jsem si v přehledu zjistil, že je opravdu jasnější, protože původně vůbec neměla být viditelná vizuálně. Kdybych na to měl náčiní, v případě jasného nebe bych to zkusil, ale protože nemám, mohl jsem si jen říkat, který první odvážlivec to bude. A je super, že úspěch přichází opět z Česka. Jsme prostě kometární velmoc. Obrovská gratulace! :)