Soutěž o nejkrásnější portrét Slunce

V podorlické obci Mokré uspořádali soutěž s krásným tématem našeho sluníčka ve všech podobách. Během léta a začátku podzimu se sešlo téměř šest desítek krásných fotografií Slunce ve všech podobách. Poté proběhlo hlasování a jak jsme se mohli dovědět v článku na astro.cz, na druhém místě byl vyhodnocen pohled na úplné zatmění Slunce z Maďarska 1999. A protože tento snímek pořídil jeden z našich členů, Pavel Vála z Liberce, je nám ctí mu pogratulovat.

MaG dodává: Příspěvek ve mě evokuje vzpomínku na toto zatmění, kterou jsem sepsal v roce 1999 a která vyšla na tomto webu v roce 2000. Podařilo se mi tehdy vyfotografovat i několik hvězd, což bylo asi maximum možného. Pavel měl lepší vybavení a ruce.

2 komentářů k “Soutěž o nejkrásnější portrét Slunce”

  1. Pavel

    Trochu jsem oprášil snímek úplného slunečního zatmění z roku 1999 z Madarska
    ještě na klasický diafilm 200 ASA s teleobjektivem na stativu, kde vzhledem k nasnímání tzv. Bailyho perel vzhledem ke krátké maximální sluneční totalitě v trvání 2,2 minuty. Stříbřitá sluneční korona byla zvýrazněna upravena na počítači
    dodatečně v roce 2014. Těší mne, že tento snímek obdržel druhé místo v soutěži
    Hvězdárny v Pardubicích až po 16 letech s úplně odlišnou fotografickou technikou.

  2. Pavel

    I mne evokovalo zaslat snímek pořízený před 16 lety pro uveřejnění v letošní fotosoutěži. Vzpomínky jsou stále nezapomenutelné na toto zatmění viditelné v pásu po celé Evropě. Též mám i další zajímavé materiály z aktivní účasti. Dík.