Geminidy 2015 (nakonec spatřeny)

Počasí ukázalo velmi vrtkavou povahu, ale nakonec se obloha rozjasnila alespoň v noci před maximem ze 13. na 14. prosince. Přes vysokou oblačnost se dalo okem celkem pohodlně pozorovat, často byla okem téměř neviditelná. Ne tak už na fotografiích. Geminid létalo opravdu hodně, ať se jdou letní Perseidy bodnout, v zimě stojí za to vylézt kolem 14. prosince ven. Nejjasnější kousek kolem −2 mag a stopy kolem 20° jsem nezachytil, ale jiný docela jasný i když krátký už ano a to asi po deseti minutách na místě. Další byly také pěkné, ale slabší. Spatřil jsem několik desítek meteorů a šest jich vyfotil, dva velmi slabé. Za dvě hodiny před půlnocí výborné skóre. Jiní pozorovali déle…

geminidy 2015
Kompozitní snímek tří meteorů ukazuje sbíhání drah v blízkosti Castora v hlavě Blíženců. Foto: 22:20 + 22:49 + 22:58 SEČ.

Jasná geminida geminida 2015 geminida 2015 geminida 2015

MaG

 

Letošní Geminidy se vydařily. Nakonec nebylo potřeba nikam jezdit. Lehátko a spacák jsem si vybalil na zahradě. Podmínky i přes bezměsíčnou noc nelze označit za úplně ideální, po celou dobu přecházela vysoká oblačnost, chvílemi přišla mlha nebo nízká, že to vypadalo skoro beznadějně, ale pak se to zase zlepšilo. SQM ukazovalo kolem 20,5 MSA a MHV byla těsně pod 5 mag.

Mezi 21.45 a 05.45 SEČ jsem napočítal rovných 200 geminid, z toho 20 bylo opravdu výrazných – mělo zápornou magnitudu a zanechávaly za sebou stopu. K tomu spadlo ještě daších 18 kousků nepatřících do  hlavního roje. V průměru vycházelo při dobrých podmínkách zhruba 10 meteorů na čtvrthodinku. Obvykle padaly ve dvojicích nebo trojicích v těsném sledu i naráz a pak byla vždy pár minut pauza. Zkrátka typické geminidy.

Nad ránem klesla teplota na −4 °C, ale to krásný zážitek vůbec neovlivnilo. Uvidíme, zda vyjde i nadcházející noc…

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.