Všechny planety za jeden večer

Ano v srpnu 2016 to nebyl problém. Merkur, Venuši a Jupiter jsme mohli nalézt za soumraku nízko nad západem, nad jihem pak Mars se Saturnem, Neptun nad jihovýchodem ve Vodnáři a na východě se nám před půlnocí vynořil také Uran. Pokud chcete mít kompletní sbírku planet sluneční soustavy, tak jak vypadal její výčet ještě před 10 lety a máte alespoň 30cm dalekohled, najdete nad jihem ve Střelci i Pluto. Srpen přinesl také sérii zajímavých vzájemných konjunkcí planet Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn, kdy společně s Měsícem a jasnými hvězdami předváděly spektakulární divadlo. To nejlepší nás ale čeká v sobotu 27. 8., kdy se k sobě nejvíce přiblíží Venuše a Jupiter.

SCT11000
Pozorování konjunkce Merkuru s Regulem z terasy turnovské hvězdárny. Automaticky naváděné dalekohledy jsou ideální k vyhledávání objektů na denní obloze

První vlaštovkou bylo těsné přiblížení Merkuru k Regulu v sobotu 30. 7. Úkaz jsem pozoroval na terase turnovské hvězdárny  kam jsem dorazil po 19 hodině. SCT Celestron 1100 po ustavení a zaostření na Slunce hravě našel na denní obloze Merkur, ale Regula jsem za plného slunečního svitu neviděl. Až když Slunce zapadlo do pásu husté oblačnosti nad obzorem, rozsvítil se v zorném poli kousek pod Merkurem. Po západu Slunce byla na soumrakové obloze bez problémů okem viditelná Venuše a Jupiter, ale než obloha potemněla natolik, abych neozbrojeným okem viděl i Merkur, klesl mi rovněž do pásu mraků nad obzorem. Předtím byl ale nepřehlédnutelný v triedru 10×50. Následně jsem dalekohled otočil na Jupiter, který díky malé výšce nad obzorem v zorném poli nezbedně poskakoval. I tak jsem ale nemohl přehlédnout měsíc Io, chystající se vstoupit před kotouč planety. Mars měl výraznou fázi a majestátní prstenec Saturnu při pohledu dalekohledem nezklame snad nikdy. Kolem 22. hodiny jsem přejel za Viktorem na Košovy, kde jsem triedrem 16×70 identifikoval Neptun, který se teď dobře hledá díky lambda Aqr. I když jsme zde měli 16″ dobson, lovit Pluto nízko nad obzorem se nám nechtělo. No a při půlnočním návratu domů jsem ještě z okna triedrem 7×50 kouknul na Uran, abych to měl komplet.

Začátkem srpna Venuše koketovala s hvězdou Regulus ve Lvu  – 5. 8. večer se přiblížila na vzdálenost cca 1° a mezi 4. a 6. srpnem tuto bezesporu fotogenickou konfiguraci dozdobil úzký srpek Měsíce. Měsíc kolem první čtvrti také okrášlil skupinku Mars, Saturn a Antares ve Štíru 11. – 12. 8.

Pěkná podívaná se nám naskytne 24. 8. večer, kdy se právě Saturn, Mars a Antares srovnají do jedné linie nad sebou. Tou dobou už se nad západem Venuše blíží k Jupiteru, aby večer 27. 8. vytvořili nejtěsnější konjunkci jasných planet v tomto roce. Nizoučko nad obzorem jim k tomu sekunduje ještě pořád Merkur, ale svým jasem nemůže dvojici Venuše a Jupiter konkurovat. Obě tělesa budou od sebe před západem asi 12 úhlových minut, přiblíží se tedy natolik, že se vejdou do jednoho zorného pole i silně zvětšujícího dalekohledu. Venuše s úhlovým průměrem cca 11” bude vypadat jako malý kotouček s nevýraznou fází, Jupiter bude asi 3× větší. Konjunkce bude na jasné obloze dalekohledem dobře pozorovatelná ve dne – postupné přibližování doporučujeme sledovat na denní obloze v průběhu celého odpoledne, při vysoké průzračnosti atmosféry by měla být vidět i pouhým okem.

Aleš Majer

Komentáře byly uzavřeny.