Jasné komety jsou zpět!

Rok 2016 určitě nebude patřit mezi významné roky kometární historie. Už delší dobu čekáme na nějakou hezkou vlasatici. S tím čekáním je ale konec, zdá se. Rok 2017 by nám měl spravit chuť a představit hned několik binokulárních komet. A protože konec starého roku bude co nevidět, máme tu už jednu předčasnou ochutnávku.

Tou je „československá“ kometa Honda-Tonda-Lída, tedy přesněji kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, která se v těchto dnech objevuje na večerní obloze. A už je dostatečně jasná, aby byla vidět i v binokulárech.

Dnes večer se konečně umoudřilo počasí a i Měsíc už nerušil, takže jsem vytáhl svůj binar 48×125 na kopec a zkusil vlasatici ulovit. Shodou okolností na stejné místo, kde jsme před pěti lety při minulém návratu tuto kometku naháněli.

A podařilo se. Na ještě světlé obloze v zapadajícím souhvězdí Kozoroha se dalo cosi vytušit už v 17.15 SEČ. O pět minut později už nebylo pochyb, že ten mlhavý obláček je kýžený objekt. Nejlépe viditelná byla kolem půl šesté, kdy už se dostatečně setmělo a přitom byla stále slušně vysoko nad západním obzorem.

Jevila se jako kruhová skvrnka (Dia=4′) s výraznějším středem (DC=4/) jasností podobná běžné kulové hvězdokupě z Messierova katalogu (m1=8,5 mag). Z dosahu přístroje mi zmizela deset minut po šesté, ale to už byla jen 3° nad obzorem.

Moje letošní jubilejní 222. pozorování tak mělo pěkný kometární úvod. Věřím, že se ještě pár jasných bezměsíčných nocí během zimy dočkáme a že se touto a dalšími kometami brzo znovu potěšíme.

Vic KaL ◊!

 

3 komentářů k “Jasné komety jsou zpět!”

  1. Aleš

    Posílám pozdrav z ostrova svobody – právě jsem koukal na 45P – v bino 8×30 bočně dobře patrná, v apo mono 26×77 (objektiv Canon 70-200 + okulár) krásná a velká. Ale je fakt, že ji mám 20 stupňů nad obzorem a v zenitu mhv asi 7 mag…

  2. Marek Biely

    Super. :)

    Kometa teď přestane být pozorovatelná kvůli konjunkci se Sluncem, ale v únoru se opět objeví, tentokrát na ranní obloze, a její pohyb po obloze právě během února bude stát za to. Tou dobou bude také nejjasnější (snad 6-7 mag).
    Kromě ní se můžeme těšit na další krátkoperiodické komety, 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák a 2P/Encke, a taky na komety C/2015 V2 (Johnson) a C/2015 ER61 (PanSTARRS). A nezapomeňme taky na kometu C/2016 U1 (NEOWISE) na ranní obloze. Po velmi nevýrazné velké části roku 2016 se to teď konečně začíná znovu rozjíždět, což je jen a jen dobře. :)

  3. Vic

    Včera i dnes jsem na 45P znovu koukal. Stále pomalu zjasňuje (můj odhad 8,2 mag). 16″ dobsonem pěkně vynikne centrální část, v binaru je zase vidět mnohem větší koma. Ohonu se letos asi nedočkáme. Není ani pořeba detailní mapka, je ihned dobře patrná.
    Johnson se už také dostává do dosahu binaru. Zkrátka máme se na co těšit.