Almberg 2017

Opět po roce jsme se vydali na Šumavu, abychom se pozdravili s našimi přáteli z Německa. Tradiční Almbergtreffen se koná totiž v Bavorsku hned za hranicemi, což je pro nás relativně dostupná lokalita. Letos vyšlo na víkend od 22. do 24. 9. hned několik astronomických srazů včetně HTT, ale volba nejen díky počasí padla bez rozmýšlení právě na akci na Almbergu.

Potkali jsme tam opět staré dobré tváře. Byli tam samozřejmě hlavní organizátoři Andreas a Winni se svým 32″ mazlíčkem, Wolf znovu přivezl úžasný Fujinon 25×150 a Martin tam měl svůj skvělý 18″ dobson.

Po příjezdu v pátek večer nás trochu zaskočila mlha, která kopec ve výšce 1100 metrů zahalila, ale ta se záhy po setmění rozpustila, takže jsme pak už bez problémů mohli pozorovat až do rána. Pomohli jsme postavit fujinona na stativ a vyřešit problém s chybějícím protizávažím a mohli jsme se díky bezmezné ochotě majitele několik hodin kochat dobrou stovkou objektů blízkého i vzdáleného vesmíru.

Průběžně jsme i odbíhali k nedaleko stojící osmistovce se jménem Tschuri, která nabízela pohledy na známé objekty v zcela jiné dimenzi, takže nebyl problém spatřit například i pulsar v Krabí mlhovině. Mohli jsme si sami namířit, na co jsme chtěli, i když ovládat takovou obludu nebylo úplně snadné.

Proto jsme nakonec velkou část noci strávili u menšího, ale stále ještě velmi schopného dobsona o průměru 450 mm na Poncetově plošině, který příjemně překvapoval zejména při velkých zvětšeních. Martinovi se evidentně povedlo vybrousit hned napoprvé kvalitní zrcadlo. Díky dobrému seeingu se daly vidět rovnou čtyři měsíčky Uranu a při pozorování vzdáleného čočkujícího kvasaru Andromeda’s Parachute jsme mohli jít i na 800×. Dosah jsme měli hravě přes 16 mag. Zkoukli jsme samozřejmě kromě klasických objektů i pár komet a několik supernov.

Noc ale utekla jako voda. Znovu jsme letos museli ocenit špičkovou šumavskou oblohu s hodnotami SQM-L kolem 21,5 MSA, kdy se nic nerosilo, i když nefoukalo. Děkujeme německým kolegům za bezva akci a za rok se určitě opět vrátíme. Nemělo to chybu!

Vic KaL ◊!

PS: Odkaz na pár fotek z německého fóra. Na čtvrtém obrázku v mlze obhlížíme přikrytého 32″ dobsona.

3 komentářů k “Almberg 2017”

  1. Aleš

    Vic náš výlet popsal pěkně, jen bych upřesnil, že úžasný binar Fujinon je 25×150 (proto je tak úžasný…) a kreslí opravdu skvěle až do krajů velkého zorného pole. Jsou v něm parádní plošně rozměrné objekty jako M31, řasy, Helix nebo Severní Amerika. Na spoustu objektů je ale zvětšení 25x zbytečně málo, verze 40×150, kterou Fujinon také dělá, by asi byla zajímavější. Kromě obou již Vicem zmíněných dobsonů, jsem si ještě párkrát odskočil ke 130mm APO ortho Takahashi. Kresba hvězd a kontrast obrazu prostě famozní.

  2. Vic

    Děkuju, už jsem to opravil. Opravdu o 25×100 bych asi takové ódy nepěl. Ještě že díky šikovným českým ručičkám, které nahradily protizávaží batohem s pořádným bác-hammerem, jsme si tu 25×150 mohli pěkně užít.
    Doufám, že příští rok bude z naší strany hojnější účast a přijedou i ti, co přijet chtěli, ale nakonec nedorazili.

  3. josef pozdnicek

    Díky za skvělé komentáře ! Trochu závidím, ale ve svém věku na to nemám. Mám radost s Vámi, že jste si to pěkně užili a přeji i nadále takové akce !