Tečný zákryt podruhé

Je to vzácná náhoda, že během 14 dnů došlo v našem regionu ke dvěma tečným zákrytům hvězdy Měsícem. Při tom prvním 29. 8. večer se nás sešlo na Dobré Vodě hned osm. Dnes byla účast slabší, zejména proto, že bylo nutno popojet kousek dál a ne každému se chce ponocovat, když musí druhý den vstávat do práce. Na mojí výzvu reagoval kladně jen Cassi.

Tentokrát mělo dojít k zákrytu hvězdy 6 mag v souhvězdí Berana Měsícem pár dní po úplňku (fáze 75 %) za neosvětlenou částí dne 11. 9. v přibližně 0.07 UT ve výšce dobrých 40 stupňů nad obzorem.  Zvolili jsme stanoviště v Německu nedaleko vesnice Weifa, pár kilometrů od hranic severně od Šluknova. Předpoveď počasí byla nakonec příznivá, i když to tak dlouho nevypadalo.

A vyšlo to! Vybaveni 125mm binarem a 70mm lídlskopem jsme na místo dorazili s dostatečným předstihem, takže jsme mohli mimo Měsíce pokoukat i po zajímavých dvojhvězdách a otevřených hvězdokupách. Trochu nás znepokojovala občas přecházející rychle letící nízká oblačnost a vzdušná vlhkost, ale to úspěšnému pozorování nezabránilo. V inkriminovanou minutu po druhé hodině ranní byla obloha kolem Moonuláka čistá. Hvězda několikrát zhasnula a vzápětí se zase rozsvítila, jak se schovávala za jednotlivé útvary na povrchu Měsíce, přesně jak bylo vypočítáno. Měli jsme nakonec docela štěstí, neboť chvíli po konci úkazu se začalo zatahovat.

Letos nastanou v České republice ještě dva tečné zákryty (29. 9. a 15. 10.), ovšem už to nebude pro nás tak blízko a kdo ví, jaké bude na podzim počasí, takže kdo dnes nejel, může jen litovat. Stálo to za to!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.